Патріарх Кирило назвав Путіна "Ваша ясновельможносте Володимире Васильовичу", змусивши главу Кремля стиснути губи. Відео

Путін стримано відреагував на обмовку патріарха Кирила, який назвав його "Васильовичем"
Фото: EPA
Глава Російської православної церкви патріарх Кирило, виступаючи на саміті Росія – Африка, який проводять у Санкт-Петербурзі (РФ), переплутав по батькові президента країни-окупанта РФ Володимира Путіна.

Відповідне відео 26 липня опублікувало російське пропагандистське агентство "РИА Новости" в Telegram-каналі RIA_Kremlinpool, який ведуть співробітники агентства – учасники кремлівського пулу.

"Ваша ясновельможносте, вельмишановний Володимире Васильовичу... Володимире Володимировичу, президенте Російської Федерації", – сказав Кирило. На слові "вельмишановний" він теж затнувся, вимовивши його із другого разу.

Путін слухав Кирила, стиснувши губи, але після того, як він виправився, стримано усміхнувся.

Саміт Росія – Африка проводять у Санкт-Петербурзі 27-го і 28 липня. У ньому підтвердило участь 49 країн Африки, лише 17 із них представлено на рівні глав держав.

Контекст:

Патріарх РПЦ Кирило (справжнє ім'я – Володимир Гундяєв) підтримав воєнне вторгнення Росії в Україну. У своїй проповіді на початку березня 2022 він виправдав вторгнення нібито захистом жителів Донбасу. У червні Гундяєв заявив, що армія РФ воює в Україні через "внутрішнє почуття, виховане православною вірою", і нібито "захищає Росію на полі бою" в Україні. У вересні він, говорячи про мобілізацію в РФ, сказав, що смерть на війні в Україні "змиває всі гріхи".

За підтримку війни Великобританія, Канада, Австралія й Україна ввели проти патріарха Кирила санкції. Литва заборонила йому в'їзд на п'ять років.

Євросоюз щонайменше двічі намагався ввести санкції проти глави РПЦ, щоразу їх блокувала Угорщина.