Патрульні польоти Frontex над Чорним морем тимчасово зупинили через інцидент із російським Су-35

Польський літак у співпраці з румунськими службами виконував планову патрульну місію
Фото: strazgraniczna.pl
Патрульні польоти місії Frontex над Чорним морем тимчасово зупинили. Про це 7 травня повідомляє RMF FM.

Польоти зупинено доти, доки румунська сторона не запевнить прикордонників у їхній безпеці, ідеться в повідомленні. Операцією в Чорному морі командує Румунія, зазначив ЗМІ.

Польські та румунські служби досі розслідують інцидент, повідомляє RMF FM.

5 травня російський літак Су-35 небезпечно перехопив літак L410 Turbolet, який належить польській прикордонній службі. Літак у співпраці з румунськими службами виконував планову патрульну місію моніторингу міграційного ризику в басейні Чорного моря.

Екіпаж із Польщі, як зазначили в румунському міністерстві, "діяв спокійно та професійно в ситуації, безвідповідально створеній російським пілотом".

Польські пілоти змогли вирівняти літак після початкової втрати висоти, спричиненої маневрами літака Су-35, і успішно приземлилися в аеропорту імені Михайла Когелнічану приблизно о 13.50. Унаслідок інциденту ніхто із членів екіпажу польського літака не постраждав.

Румунська влада назвала поведінку російського Су-35 "абсолютно неприйнятною" та "агресивною".

Контекст:

Із 19 квітня до 17 травня 2023 року польський літак L410 UVP-E20 – у Румунії в межах багатоцільової морської операції "Західне Чорне море 2023", яку координує Європейське агентство прикордонної і берегової охорони, повідомляє RMF24.

"Західне Чорне море 2023" – це спільна операція, яку очолює Румунією і координує Frontex – агентство ЄС, що займається охороною зовнішніх кордонів. У цій операції також беруть участь Польща, Іспанія та Швеція, а також два агентства Європейського союзу. Операцію "Західне Чорне море" проводять щорічно із 2019 року.