Пелосі учетверте стала главою Палати представників США

Пелосі очолювала Палату представників із 2007-го до 2011 року і потім із 2019 року
Фото: EPA
Кандидатуру Ненсі Пелосі на пост глави Палати представників Конгресу США підтримало своїми голосами 216 демократів.

Палату представників Конгресу США учетверте очолила 80-річна Ненсі Пелосі з Демократичної партії, заручившись підтримкою 216 конгресменів, повідомило агентство Reuters 3 січня, посилаючись на результати голосування в Конгресі.

У Вашингтоні в неділю, 3 січня, почав роботу новий склад Конгресу США. Демократи зберегли більшість у Палаті представників, хоч і втратили частину мандатів на виборах 11 листопада. До Палати представників американського законодавчого органу обрали 222 представників Демократичної партії та 212 республіканців.

За Пелосі проголосувало 216 демократів, водночас п'ятеро представників цієї партії підтримали іншого кандидата або утрималися.

Засідання нового Конгресу відбувається під час надзвичайних складнощів, сказала Пелосі у своєму виступі та зазначила, що її пріоритетом на посаді стане боротьба з коронавірусом.

У Палаті представників 435 місць, проте на момент складання присяги депутатами одне місце залишалося вакантним, зазначив "Голос Америки". Кілька днів тому від коронавірусної хвороби COVID-19 помер новообраний конгресмен-республіканець із Луїзіани Люк Летлоу. Тепер в його окрузі мають відбутися дострокові вибори.

Пелосі очолювала Палату представників із 2007-го до 2011 року і потім із 2019 року. Вона активно протистояла чинному президентові США Дональду Трампу. Зокрема, у лютому минулого року президент США Дональд Трамп виступив із зверненням "Про становище країни". Пелосі розірвала копію його промови. Перед цим, передаючи текст до президії, Трамп проігнорував руку, яку простягнула йому Пелосі.

До цього інциденту, за інформацією пресслужби Пелосі, вона не розмовляла із Трампом із 16 жовтня 2019 року. Того дня в Білому домі тривала нарада у зв'язку із ситуацією в Сирії. Президент напав на Пелосі із критикою, назвавши її "політиком третього сорту". Спікер та інші демократи пішли з наради на знак протесту.

Пелосі 24 вересня 2019 року оголосила про початок офіційного розслідування в межах процедури імпічменту Трампа у зв'язку зі скандалом, який почався після публікацій The Washington Post і The New York Times про можливий тиск глави Білого дому на президента України Володимира Зеленського під час телефонної розмови 25 липня. У підсумку Палата представників схвалила обидві статті обвинувачення, але Сенат відхилив їх.