Ті, хто перехворів на COVID-19, мають імунітет до хвороби щонайменше протягом п'яти місяців, але можуть заражати інших – дослідження

Дослідження не доводить впливу вакцинації проти коронавірусу на появу антитіл
Фото: ЕРА
Учені з Управління громадського здоров'я Великобританії у своєму дослідженні зазначили, що ті, хто перехворів на COVID-19, можуть заражати інших, оскільки частинки коронавірусу зберігаються в носі й у горлі.

Імунітет до COVID-19 у перехворілих на цю хворобу збережеться щонайменше п'ять місяців, але люди все ще можуть бути носіями і передавати вірус. Таких висновків дійшли вчені з Управління громадського здоров'я Великобританії. Результати їхнього дослідження опублікували 14 січня на сайті уряду Великобританії.

Перехворілі на COVID-19 можуть заражати інших, оскільки частинки коронавірусу зберігаються в носі й у горлі. Фахівці дійшли висновку, що імунітет, набутий у природний спосіб унаслідок інфікування, забезпечує 83% захисту від повторного зараження.

"Це означає, що люди, які заразилися під час першої хвилі, можуть бути вразливими для повторного зараження", – пояснюють у дослідженні.

Британські вчені проводили дослідження з 18 червня до 24 листопада 2020 року, воно охопило 6614 учасників, серед яких виявили 44 потенційні повторні випадки інфікування (два "ймовірні" і 42 "можливі"). У деяких із них фіксують високий рівень імовірності передавання вірусу іншим.

"Якби всі 44 випадки підтвердилися, це означало б 83-відсотковий рівень захисту від повторного зараження. Якби підтвердилися тільки два "ймовірні" повторні зараження, захист був би на рівні 99%", – пояснили фахівці.

Дані можуть змінитися, тому за учасниками дослідження планують спостерігати ще протягом 12 місяців.

Учені нагадали про важливість дотримання правил соціального дистанціювання, особистої гігієни і носіння захисних масок, зокрема і для тих, хто вже перехворів на COVID-19.

В Управлінні громадського здоров'я Великобританії зазначають, що дослідження не вивчало впливу вакцинації проти коронавірусу на появу антитіл, оскільки в той час їх іще не почали використовувати.

"Не варто робити жодних висновків про їхню ефективність", – сказали вчені.

Старша медична радниця Управління громадського здоров'я Великобританії Сьюзан Гопкінс сказала, що за результатами дослідження можна говорити про дуже малоймовірне повторне зараження складною формою COVID-19.

"Однак є ризик, що ви можете мати інфекцію й передавати її іншим. Тому зараз як ніколи важливо, щоб ми всі залишалися вдома, щоб зберегти нашу систему охорони здоров'я і життя", додала Гопкінс.

Станом на 15 січня у світі підтвердили понад 93,1 млн випадків коронавірусної інфекції. Майже 2 млн пацієнтів померло, а 51,4 млн – одужали, свідчать дані американського Університету Джонса Гопкінса, який відстежує поширення захворювання.

Наразі вважають, що спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник наприкінці 2019 року в Китаї. Влада Китаю пов'язувала спалах захворювання з уханським ринком тварин і морепродуктів "Хуанань": перші пацієнти були там або постійними покупцями, або продавцями. Всесвітня організація охорони здоров'я 11 березня 2020 року оголосила поширення коронавірусу пандемією.