Передання Україні систем Patriot зміцнить безпеку не лише українців, а й поляків – міністр оборони Польщі

Блащак: Опозиція, яка заявляла про "неможливість" передання ЗРК Україні, укотре дискредитувала себе
Фото: ЕРА

Передання Україні американських систем протиповітряної оборони Patriot посилить безпеку не лише самої України, а й Польщі. Про це 22 грудня у Twitter написав міністр оборони Польщі Маріуш Блащак.

"Розміщення американської системи Patriot в Україні зміцнить безпеку не лише українців, а й поляків. Це чудове рішення адміністрації США. Опозиція, яка заявляла про "неможливість" передання ЗРК Україні, укотре дискредитувала себе", – наголосив Блащак.

Після падіння ракети на території Польщі в міноборони Німеччини запропонували Варшаві систему протиракетної оборони Patriot, щоб допомогти гарантувати безпеку польського повітряного простору.

Блащак 23 листопада звернувся до Німеччини з проханням передати ці системи Україні. За його словами, це убезпечило б, зокрема, і східний кордон Польщі.

У підсумку німецька сторона відповіла відмовою на пропозицію міністра оборони Польщі. Він, зі свого боку, заявляв, що розчарований позицією Берліна щодо цього.

Контекст:

Про передання Україні ЗРК Patriot США оголосили 21 грудня, коли Вашингтон відвідував президент України Володимир Зеленський.

Американські зенітно-ракетні комплекси Patriot "істотно посилять" протиповітряну систему України, заявив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.