Перший сенатор-демократ закликав Байдена знятися з виборів

Сенатор-демократ закликав Байдена вийти з перегонів
Фото: EPA

Сенатор від Демократичної партії Пітер Велч, обраний від штату Вермонт, закликав президента Сполучених Штатів Джо Байдена відмовитися від участі у президентських виборах. Про це йдеться в його колонці, опублікованій 10 липня на сайті The Washington Post.

На думку Велча, не можна вдавати, що ніхто не помітив, наскільки "катастрофічним" був виступ Байдена на дебатах, і уникати обґрунтованих питань, які виникли після того, попри повагу до президента.

"Я розумію, чому президент Байден хоче балотуватися. Одного разу він урятував нас від Дональда Трампа й хоче зробити це знову. Однак він має ще раз оцінити, чи є він найкращим кандидатом для цього. На мою думку, ні. Заради добробуту країни я закликаю президента Байдена вийти з перегонів", – заявив Велч.

Він додав, що "Вермонт любить Джо Байдена" й на минулих виборах Байден і віцепрезидентка Камала Гарріс здобули у штаті "більший відсоток голосів, ніж у будь-якому іншому штаті".

"Але звичайні жителі Вермонту стурбовані, що цього разу він не зможе перемогти, і їх жахає перспектива ще одного президентського строку Трампа", – зазначив сенатор.

Він став першим членом Сенату від Демократичної партії, хто публічно закликав Байдена відмовитися від участі у президентських перегонах.

3 липня перший конгресмен-демократ Ллойд Доггетт публічно закликав Байдена зняти свою кандидатуру на виборах президента США. На думку конгресмена з Техасу, Байден має "ухвалити болісне й важке рішення" вийти з перегонів, оскільки під час дебатів він не зміг "ефективно захистити свої численні здобутки".

Контекст:

Увечері 27 червня у США відбулися перші з двох запланованих дебатів основних кандидатів на виборах президента США 2024 року – чинного глави держави, демократа Байдена і його попередника, республіканця Трампа.

Американські ЗМІ розкритикували виступ Байдена. Як написало видання The Hill, президент "плутався у словах і втрачав хід думки, а його мовлення часто переривалося". За оцінкою Politico, "жахливий виступ Байдена спричинив паніку серед демократів", тому представники Демократичної партії нібито обговорюють його заміну іншим кандидатом.

Байден визнав, що "облажався" на дебатах із Трампом, проте сказав своїм прибічникам, що залишиться у президентських перегонах.

Після дебатів Байдена і Трампа підтримка кожного з них становить по 40%. Про це свідчать результати опитування, яке провели агентство Reuters і соціологічна компанія Ipsos, результати опублікували 3 липня.

Передвиборчий штаб Байдена неодноразово наголошував, що дебати не настільки погано вплинули на виборців, як вважають ЗМІ й інсайдери у Вашингтоні, зазначає Bloomberg.

Чергові президентські вибори у США відбудуться 5 листопада 2024 року.