Під час хімічної атаки в провінції Ідліб використовували бомби із зарином радянського походження – правозахисники

Правозахисники заявили про використання військами Башара Асада радянських бомб із зарином
Фото: ЕРА

Фотографії та відеоматеріали свідчать про використання військами президента Сирії Башара Асада авіаційних бомб радянського виробництва, які спеціально створили для доставки зарину, ідеться в доповіді Human Rights Watch.

Правозахисна організація Human Rights Watch опублікувала нову доповідь про застосування хімічної зброї в сирійській провінції Ідліб 4 квітня.

Правозахисники заявили, що нові дані підтверджують застосування сирійськими урядовими військами нервово-паралітичних речовин чотири рази за останні місяці.

Окрім атаки 4 квітня, жертвами якої стало щонайменше 92 людини, війська президента Сирії Башара Асада застосували хімічну зброю у грудні 2016 року та в березні 2017 року.

У доповіді йдеться, що фотографії та відеоматеріали свідчать про використання в Ідлібі авіаційних бомб радянського виробництва, які спеціально створили для доставки зарину, – KhAB-250 або KhAB-500. На уламках бомб видно характерне для такого типу боєприпасів зелене маркування.

За даними HRW, із грудня 2016 року сирійська армія щонайменше чотири рази використовувала авіабомби з отруйними речовинами, а також розпорошувала гази з вертольотів.

В Організації із заборони хімічної зброї 19 квітня заявили, що в сирійській провінції Ідліб 4 квітня застосували зарин або його аналог. У використанні хімічної зброї підозрюють сирійську армію.

Війська президента Башара Асада не вперше звинувачують у застосуванні забороненої зброї під час сирійського конфлікту.