"Піддатися, щоб перемогти". Бєлковський вважає, що на посаді президента Путін використовує принципи дзюдо

Путін (на фото праворуч) займається дзюдо з 11 років
Фото: ЕРА

Політична та життєва філософія президента РФ Володимира Путіна відповідає принципам дзюдо, яким він із дитинства займається. Таку думку російський політолог Станіслав Бєлковський висловив 18 вересня в ефірі радіостанції "Эхо Москвы".

Він переказав слова Путіна про те, як той хлопчиком пішов на секцію боксу в Ленінграді (зараз це Санкт-Петербург) і там йому зламали ніс, після чого нинішній глава Кремля "пішов із великого боксу у велике дзюдо, де й залишився".

Бєлковський також процитував засновника дзюдо Дзіґоро Кано, який говорив, що якщо під час сутички змусити сильнішого опонента втратити рівновагу, він стане слабшим і його можна буде "перемогти, не витрачаючи на це великих зусиль".

"Погодьтеся, всю систему відносин Володимира Володимировича з його опонентами, нсамперед зі Сполученими Штатами Америки, Євросоюзом і євроатлантичним світом загалом, цілковито описано цією формулою – піддатися, щоб перемогти. Найвищий ступінь володіння дзюдо – це вміння поступатися заради перемоги. Такий підхід Дзіґоро Кано до осередку біоенергії, що в основі цього виду спорту. І головне у дзюдо – це кудзусі. Кудзусі – виведення з рівноваги. Погодьтеся, цим щодо своїх опонентів і противників Володимир Володимирович володіє повною мірою", – пояснив політолог.

Він згадав ще кілька основних настанов дзюдо: "Умій співвідносити свої можливості з можливостями супротивника", "Обмірковуй ретельно, а дій рішуче".

"Погодьтеся, Путін так і робить. Він довго-довго виношує рішення. Але коли рішення ухвалено – наприклад, ліквідувати Вищий арбітражний суд, приєднавши його до Верховного, або посадити Михайла Ходорковського, або знищити Олексія Анатолійовича Навального, він діє послідовно та йде до кінця. "Знай, де потрібно зупинитися", сказав Кано. Я вважаю, що навіть у закручуванні гайок і в посиленні російського авторитаризму Путін не піде до самого-самого кінця і, звичайно, повністю інтернету нам не закриє. Дуже погано, якщо я помиляюся, але тоді, виходить, Путін уже перейшов із дзюдо в якийсь зовсім інший, можливо, ще невідомий нам вид спорту", – зазначив Бєлковський.

Контекст:

Путін займався самбо і дзюдо з 11 років. Він має звання майстра спорту із самбо та дзюдо й неодноразово ставав чемпіоном Санкт-Петербурга із цього виду єдиноборств. Окрім того, у російського президента є чорний пояс із тхеквондо.