Пілотований корабель SpaceX з астронавтами успішно зістикувався із МКС

До складу екіпажу увійшли двоє астронавтів NASA, а також по одному астронавту Європейського і Японського космічних агентств
Скріншот: NASA / YouTube

Четверо астронавтів завершили перехід із пілотованого корабля Crew Dragon компанії SpaceX на Міжнародну космічну станцію. Трансляцію вели на YouTube-каналі NASA.

До складу екіпажу увійшли астронавти трьох космічних агентств: співробітники NASA, американці Меган Макартур (командирка місії) і Шейн Кімбро; астронавт Європейського космічного агентства (ESA) француз Том Песке та астронавт Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) Акіхіко Хосіде.

Астронавти Crew Dragon 2 перебуватимуть на МКС одночасно з екіпажем Crew Dragon 1, повернення якого заплановано наприкінці квітня – на початку травня. Crew Dragon 2 має повернутися на Землю восени, не раніше ніж 31 жовтня.

Відео: NASA / YouTube

Контекст:

Це вже друга пілотована місія компанії Ілона Маска на МКС. Корабель скерували до МКС 23 квітня. На орбіту його вивела важка ракета-носій Falcon 9. Перший ступінь ракети вже успішно сів на платформу в Атлантичному океані.

Запуск Crew Dragon виконали в межах комерційного контракту NASA зі SpaceX, яка розробила космічний корабель і вивела його на орбіту ракети-носія Falcon 9.

30 травня 2020 року SpaceX запустила ракету-носій Falcon 9. Ракета успішно вивела на орбіту пілотований космічний корабель Crew Dragon із двома астронавтами на борту. Корабель доправив двох астронавтів NASA, Боба Бенкена і Дуга Герлі, на Міжнародну космічну станцію. Тоді люди вперше вирушили в космос транспортом, створеним приватною компанією.

Запуском Falcon 9 США відновили програму пілотованих польотів, перервану 2011 року із закінченням програми шатлів. Із того моменту американські астронавти літали в космос російськими ракетами "Союз". За запуск кожного астронавта NASA платило "Роскосмосу" понад $80 млн. Водночас місце на кораблі SpaceX обходиться майже вдвічі дешевше – $55 млн, повідомляли на сайті Space.com.

Першу регулярну місію на МКС SpaceX виконала 16 листопада 2020 року. Тоді на станцію також вирушило четверо астронавтів. Crew-1 була першою із шести запланованих місій SpaceX із доправлення людей на МКС у межах чинного контакту з NASA та її програми Commercial Crew Program, спрямованої на підтримку комерційних компаній, що займаються розробленням космічного транспорту.