Північна Македонія висилає п'ятьох російських дипломатів, РФ пообіцяла відповісти

Північна Македонія вимагає, щоб дипломати РФ покинули країну протягом п'яти днів
Фото: depositphotos.com
28 березня Північна Македонія оголосила п'ятьох російських дипломатів персонами нон ґрата за порушення Віденської конвенції про дипломатичні відносини. Про це поінформувала пресслужба МЗС країни.

Посла Росії в Північній Македонії Сергія Базднікіна викликали у МЗС і вручили ноту, згідно з якою п'ятьох співробітників посольства Російської Федерації було оголошено персонами нон ґрата в Північній Македонії.

"Згідно з інформацією, яка надійшла від відповідних органів, п'ятеро згаданих російських дипломатів займалися діяльністю, що суперечить Віденській конвенції про дипломатичні відносини, і повинні покинути територію Республіки Північна Македонія в найближчі п'ять днів", – указано в повідомленні.

Імен та посад дипломатів не називають.

У МЗС Росії вже пообіцяли, що Москва вживе заходів у відповідь на це рішення, повідомив "Інтерфакс".

Спікерка МЗС РФ Марія Захарова назвала вислання дипломатів "підкреслено недружнім кроком" та продовженням курсу "на стрімкий злам двосторонніх відносин із Росією".

Контекст:

Північна Македонія стала однією з трьох балканських країн, які засудили переслідування російського опозиційного політика Олексія Навального: влада країни підписала декларацію із засудженням арешту Навального, а також виступила на підтримку введення санкцій щодо російських чиновників за порушення прав людини.

У 2021 році Північна Македонія двічі висилала російських дипломатів: у травні та серпні. Причин у відомстві не розголошували.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 2022 року Північна Македонія була серед країн, які засудили РФ за вето на резолюцію ООН щодо війни в Україні та звернулися до Міжнародного кримінального суду у зв'язку з вторгненням.