Пєсков оголосив, що кілер Красіков, якого повернули у РФ у межах обміну, є співробітником ФСБ

Пєсков повідомив, що у РФ повернувся також співробітник ГРУ
Фото: ЕРА

Громадянин країни-агресора Росії Вадим Красіков, який відбував у ФРН довічне ув'язнення за вбивство в Берліні чеченця Зелімхана Хангошвілі й повернувся у РФ у межах масштабного обміну, є співробітником російської спецслужби ФСБ. Про це 2 серпня повідомив речник Кремля Дмитро Пєсков, інформує "Інтерфакс".

"Красіков є співробітником Федеральної служби безпеки. Він служив в "Альфі". Цікаво, що коли він служив в "Альфі", то служив разом із кількома співробітниками охорони президента. Звісно, вони [з нелегітимним президентом РФ Володимиром Путіним] одне одного вітали вчора, коли побачили одне одного", – сказав він.

Спікер Путіна визнав також, що серед тих, хто повернувся у РФ у межах обміну, є і співробітник військової російської розвідки (відомої як ГРУ).

"Американці намагалися впливати на цього співробітника ГРУ, який був в ув'язненні. Вони знайшли тут батька цього співробітника. Було організовано телефонний дзвінок. Під час телефонного дзвінка батько, усупереч тому, на що від нього очікували, сказав синові, що той усе правильно робить", – стверджує Пєсков.

Він також підтвердив, що отримані зі Словенії росіяни Артем та Анна Дульцеви були розвідниками, а про те, що вони насправді росіяни, нібито не знали навіть їхні двоє дітей.

Контекст:

1 серпня РФ і США за участю Німеччини, Білорусі та Словенії провели в Анкарі (Туреччина) обмін ув'язненими. За даними Національного розвідувального управління Туреччини, в обміні брало участь 26 осіб із в'язниць семи різних країн.

Одним із тих, кого передали Росії, був Красіков. Рішення депортувати його за обміном у Німеччині назвали нелегким.

Під час зустрічі обміняних росіян у московському аеропорту "Внуково" 2 серпня Путін сказав Красікову: "Здоров" – і обійняв його.

Bild писало про те, що, на думку західних спецслужб, Красіков міг брати участь у ймовірному вбивстві мера Санкт-Петербурга Анатолія Собчака, на якого раніше працював Путін.