Пєсков заявив, що Росія готується до "найгірших сценаріїв" розвитку відносин зі США

Пєсков додав, що непередбачуваність відносин Росії та США – "це дуже погано"
Фото: EPA
Російська Федерація готується до найгірших сценаріїв розвитку відносин, заявив журналістам прессекретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков. Про це пише "РИА Новости".

Коментуючи повідомлення у ЗМІ про ймовірність нових санкцій США, зокрема, висилання російських дипломатів, про яке написав Bloomberg, Пєсков заявив, що "ворожість і непередбачуваність" дій американської сторони зобов'язує Росію до того, щоб "бути готовими до найгірших сценаріїв".

Він відгукнувся про США як про "досить агресивно налаштованого, непередбачуваного співрозмовника" і вважає природним, що Росія "весь час перебуває в мобілізованому стані".

Він також додав, що непередбачуваність відносин Росії та США – "це дуже погано". Пєсков вважає, що США штучно стримують співпрацю з Росією в економіці та науці, що завдає шкоди відносинам двох країн.

Контекст:

Поточна криза в російсько-американських відносинах розгорілася після інтерв'ю президента США Джо Байдена, опублікованого 17 березня, у якому він назвав Путіна вбивцею і заявив, що той заплатить за втручання в американські вибори. За даними американської розвідки, Росія проводила кампанію з дискредитації Байдена під час виборів 2020 року, і її особисто санкціонував Путін.

У день публікації інтерв'ю Байдена МЗС Росії викликало свого посла у США для консультацій до Москви. У МЗС РФ пояснили, що консультації з послом потрібні для того, щоб проаналізувати, "що робити і куди рухатися" в контексті відносин між Росією та США.

18 березня Путін відповів на слова Байдена. Він побажав американському колезі здоров'я і додав: "Хто як обзивається, той сам так називається". Путін також запропонував Байдену 19-го або 22 березня поговорити у "прямому ефірі" про двосторонні відносини Росії та США і про стратегічну стабільність.

У Білому домі у відповідь заявили, що Байден у січні вже провів телефонні переговори із президентом РФ і "є інші світові лідери, з якими він ще не взаємодіяв". Прессекретарка Байдена Джен Псакі зазначила, що глава Білого дому найближчими днями "буде дуже зайнятий", телефонна розмова між президентами двох країн так і не відбулася.

Окрім того, мінфін США 2 березня ввів санкції проти деяких чиновників силових відомств Росії через отруєння і переслідування опозиціонера Олексія Навального. США також припинили надання допомоги РФ, за винятком гуманітарної, і виключили Росію зі списку країн, у які може бути дозволено продаж і експорт озброєнь.

Із 18 березня міністерство торгівлі США ввело нові експортні обмеження проти Росії через застосування хімічної зброї проти Навального. США обмежили експорт у Росію товарів, пов'язаних із національною безпекою, щоб не допустити Росію "до американських технологій, які можуть використати для її зловмисної діяльності у сфері хімічної зброї". До 1 вересня обмеження не поширюватимуться на товари для цивільної авіації та космічну галузь.