Пєсков заявив, що Росія гарантує "безпеку" Білорусі, якщо народ повстане проти Лукашенка

Пєсков заявив, що "Російська Федерація має зобов'язання щодо гарантування безпеки Білорусі"
Фото: EPA

Росія як союзник Білорусі виконуватиме свої зобов'язання щодо гарантування її безпеки, якщо в країні розпочнеться народне повстання для повалення режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Про це заявив 24 травня прессекретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков, якого цитує російське пропагандистське інформагентство "РИА Новости".

"Ця сусідня держава [Білорусь] є нашим партнером, союзником і братньою нам державою. Звісно, Російська Федерація має зобов'язання щодо гарантування безпеки Білорусі, що ми й робитимемо перед лицем такої очевидної загрози", – заявив прессекретар Путіна.

Пєсков також стверджує, що Польща нібито "фактично відкрито говорить про свій намір втручатися безпосередньо, зокрема силовими методами, у внутрішні справи сусідньої держави".

Він назвав Польщу "ворожою" для Росії державою, яка нібито зараз "буквально заходиться в істериках русофобії".

Командувач сухопутних військ Польщі у 2006–2009 роках генерал Вальдемар Скшипчак заявив 23 травня, що в Білорусі може статися збройне повстання проти влади Лукашенка.

Коментуючи появу в Бєлгородській області РФ підрозділів легіону "Свобода Росії" та "Російського добровольчого корпусу", Скшипчак припустив, що "такі акції незабаром можуть відбутися й на території Білорусі".

Він висловив сподівання, що в Білорусі це призведе до повстання, і сказав, що "Лукашенко цього боїться". Генерал вважає, що в такому разі Польщі варто підтримати сили, які почнуть діяти проти Лукашенка, так само, як вона підтримує українців.