Пляшку зі слідами отрути знайшли в готельному номері Навального – соратники опозиціонера

Навальний приблизно два тижні після отруєння був у комі
Фото: ЕРА

Сліди отрути з групи "Новачок" знайшли не тільки в організмі опозиціонера Олексія Навального, але й на пляшці з-під мінеральної води, яку в день отруєння виявили в готельному номері політика в Томську, повідомили його соратники. Це свідчить про те, що опозиціонера отруїли ще в готелі, вважають вони.

Пляшку з-під мінеральної води, на якій визначили сліди отрути з групи "Новачок", виявили в день отруєння російського опозиціонера Олексія Навального в його готельному номері. Про це соратники політика заявили в його Instagram.

"Так звана "пляшка з "Новачком", ну а точніше, звичайна пластикова пляшка з-під води, на якій потім у німецькій лабораторії виявили сліди бойової отруйної речовини, – це пляшка з номера в томському готелі, де зупинявся сам Навальний і вся наша знімальна група", – указано в повідомленні.

Як заявили соратники Навального, 20 серпня, у день отруєння політика, частина його команди полетіла до Москви, частина залишилася в Томську. Співробітники Фонду боротьби з корупцією, які залишалися в Томську, "майже одразу" дізналися про те, що сталося, і піднялися в номер.

"У цей момент було зроблено єдино можливу річ. Вони викликали адвоката, піднялися в номер, із якого щойно виїхав Навальний, і почали фіксувати, описувати й упаковувати все, що там знайшли. Зокрема і пляшки з-під готельної води. [...] Вирішили забрати все, що може хоч якось гіпотетично стати в пригоді, і передати це лікарям у Німеччині", – ідеться в повідомленні ФБК.

Соратники опозиціонера опублікували відео, на якому показано огляд номера, проведений, як вони заявляють, за годину після отруєння.

"За два тижні саме на пляшці з томського номера німецька лабораторія виявила сліди "Новачка". А потім ще три лабораторії, які брали аналізи в Олексія, підтвердили, що Навального отруїли саме ним. Тепер ми розуміємо: це було зроблено до того, як він покинув свій номер, щоб поїхати в аеропорт", – резюмували у ФБК.

20 серпня літак, яким Навальний летів із Томська до Москви, екстрено сів у Омську через погіршення стану політика. Навальний перебував у токсикореанімації лікарні швидкої медичної допомоги №1 в Омську без пам’яті. Уранці 22 серпня його літаком доправили до берлінської клініки "Шаріте".

2 вересня німецький уряд повідомив, що в організмі Навального виявили сліди речовини, схожої за складом на "Новачок". Біологічний матеріал, відібраний у політика, досліджувала спеціальна лабораторія збройних сил Німеччини. Факт отруєння Навального отрутою з групи "Новачок" підтвердили також лабораторії у Франції та Швеції.

У міністерстві закордонних справ РФ сказали, що заяви Берліна про отруєння Навального не підкріплено фактами. Глава служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Наришкін стверджує, що на момент вильоту до Німеччини слідів отрути в організмі політика не було.

Лікарі "Шаріте" повідомили 7 вересня про виведення Навального з медичної коми та від’єднання від апарата штучної вентиляції легенів. 14 вересня німецькі лікарі поінформували, що політик почувається краще і вже встає на ноги. 15 вересня опозиціонер виклав перший після отруєння пост в Instagram.