Поліція Словаччини знову затримала італійця, про якого писав убитий журналіст Куцяк

Словацька поліція знову затримала фігуранта розслідування Куцяка
Фото: EPA

Європейський ордер на арешт італійця Антоніна Вадали, який проживає у Словаччині і якого підозрюють у причетності до наркобізнесу, видав суд Венеції. Про Вадалу писав журналіст Ян Куцяк в останній публікації перед загибеллю.

Словацька поліція 13 березня затримала в місті Міхаловце італійця Антоніна Вадалу, який фігурував у розслідуванні вбитого журналіста Яна Куцяка. Про це повідомляє видання Aktuality.sk, у якому працював загиблий.

Громадянина Італії затримали на основі європейського ордера на арешт, виданого судом Венеції. Італія просить екстрадувати Вадалу, якого підозрюють в участі в міжнародній торгівлі наркотиками.

Вадала може перебувати під вартою протягом 48 годин, після чого суд має ухвалити рішення за запитом про його видавання.

В останньому своєму розслідуванні для Aktuality.sk Куцяк писав про чотири сім'ї вихідців з італійського регіону Калабрія, які, можливо, пов'язані з мафіозним кланом "Ндрангета". Вадалу було згадано у зв'язку з торгівлею кокаїном. Окрім того, журналіст повідомляв, що італієць, який займався агробізнесом, налагодив зв'язки з представниками керівної Соціал-демократичної партії Словаччини.

Вадалу і ще шістьох громадян Італії було затримано 1 березня, однак увечері 2 березня їх усіх відпустили.

27-річного автора журналістських розслідувань Куцяка і його подругу Мартіну Кушнірову виявили вбитими ввечері 25 лютого в їхньому будинку в селищі Велька Мача, недалеко від Трнави. Причиною смерті стали вогнепальні поранення: куля потрапила журналістові у груди, його дівчині – в голову.

Після масових протестів через загибель репортера подали у відставку міністри культури і внутрішніх справ Словаччини.