Поліція виявила використання рабів у McDonald's і на фабриці з виробництва піти у Великобританії – BBC

Банда експлуатувала 16 осіб із Чехії більш ніж чотири роки
Фото: depositphotos.com

У Великобританії виявили рабів у ресторані швидкого харчування McDonald's і на фабриці з виробництва піти. Про це 30 вересня повідомила англійська служба BBC.

Банду, до якої входило шестеро членів сімейної мережі торгівлі людьми із Чехії, засудили під час двох кримінальних проваджень, які відклали через пандемію COVID.

За результатами розслідування, вони експлуатували 16 осіб із Чехії протягом більш ніж чотирьох років. Вони були вимушені працювати у McDonald's у Кекстоні (графство Кембриджшир), а також виготовляти піта-хліб на заводах на півночі Лондона, які постачали випічку супермаркетам Asda, Co-op, M&S, Sainsbury's, Tesco і Waitrose.

Жертвами були люди із вразливих верств населення, зокрема, бездомні або наркомани, йдеться в матеріалі.

Працівники отримували зарплатню не нижчу за мінімальну, втім, угруповання конфіскувало майже всі їхні гроші. BBC зазначає, що четверо осіб отримували зарплатню на один рахунок й жили на кілька фунтів на день. За даними поліції, вони фактично фінансували розкішні автомобілі, золоті прикраси й нерухомість ділків у Чехії.

Хоч людям, яких експлуатували, вдалося втеки додому, банда їх вистежила і повернула у Британію. У жовтні 2019 року затримані звернулися до чеських правоохоронців, які зрештою сконтактували з британськими колегами.

Один із потерпілих розповів ВВС, що члени угруповання 2016 року, коли він був бездомним, заманили його псевдообіцянками про високооплачувану роботу у Великобританії. За його словами, у нього й інших жертв конфіскували паспорти, їх залякували й застосовували насильство. Вони працювали від 70 до 100 годин на тиждень у McDonald's.

Як заявив британський підрозділ McDonald's, вони удосконалили систему виявлення "потенційних ризиків", а консорціум роздрібної торгівлі – що його члени винесуть уроки із цієї справи.