Польща передає Німеччині ноту з вимогою репарацій за Другу світову війну

Збігнєв Рау передасть ноту щодо репарацій німецьким дипломатам
Фото: EPA
Міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау спрямовує дипломатичну ноту в Берлін із вимогою відшкодувати збитки, завдані під час Другої світової війни. Про це повідомило TVN24.pl 3 жовтня.

"Дипломатичну ноту, яку я щойно парафував, передадуть у міністерство закордонних справ Федеративної Республіки Німеччини", – заявив Рау у штаб-квартирі міністерства закордонних справ.

У документі висловлюють переконання міністра закордонних справ Польщі в тому, що сторони мають зробити негайні кроки до постійного, всебічного й остаточного, юридичного і матеріального врегулювання питання щодо наслідків агресії та німецької окупації в 1939–1945 роках.

За словами Рау, це положення має охоплювати співпрацю у справі увічнення пам'яті польських жертв Другої світової війни та вжиття владою Німеччини дієвих заходів щодо подання своєму народу правдивої картини війни та її наслідків, особливо шкоди та збитків, завданих Польщі й полякам.

Також міністр вважає необхідною виплату Німеччиною відшкодування матеріальних і нематеріальних збитків, компенсації жертвам агресії й окупації та членам їхніх сімей за заподіяну шкоду, а також системне вирішення питання розграбованих польських культурних цінностей і архівів.

Контекст:

У травні 2019 року в Польщі підрахували, що сума німецьких репарацій має перевищити $1 трлн.

1 вересня 2022 року голова польської керівної партії PiS Качинський оцінив суму репарацій у €1,3 трлн, повідомляло DW.

14 вересня 2022 року Сейм Польщі закликав уряд Німеччини "беззастережно" взяти на себе політичну, історичну, юридичну і фінансову відповідальність за всі наслідки Другої світової війни в Польщі.