Польща проти продовження безмитної торгівлі ЄС з Україною – ЗМІ

За словами Сєкерського, повна лібералізація торгівлі, запроваджена ЄС, мала "протилежний ефект"
Фото: EPA

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкерський написав у листі до єврокомісара з питань торгівлі Валдіса Домбровскіса, що він "категорично проти" розширення вільної торгівлі з Україною. Про це 10 січня повідомили журналісти RMF FM, які отримали лист у своє розпорядження.

За словами Сєкерського, повна лібералізація торгівлі, запроваджена ЄС після початку повномасштабної війни, мала "протилежний ефект".

Він підкреслив, що проблеми з надмірним імпортом стосуються не лише зернових, але й цукру, м'яса птиці, яєць, м'яких фруктів (особливо замороженої малини) або яблучного концентрату.

Міністр навів як приклад цукор, імпорт якого з України зріс у 20 разів. На його думку, треба розпочати переговори з Україною "про поступову взаємну лібералізацію, яку супроводжуватиме поступова адаптація українського сільського господарства до стандартів і законодавства ЄС".

Сєкерський також виступив за вилучення цукру, м'яса птиці та яєць із-під дії правил вільної торгівлі ЄС і встановлення посилених захисних положень.

Водночас міністр оголосив про повернення Польщі до переговорів у межах координаційної платформи ЄС за участю України, ЄС і країн – сусідів України "з метою пошуку ефективних і прийнятних механізмів". 

Контекст:

Пропозиція скасувати на рік мита вперше прозвучала 27 квітня 2022 року. Цей крок мав на меті допомогти збільшити експорт України до ЄС і полегшити скрутне становище українських виробників та експортерів в умовах воєнного вторгнення Росії.

4 червня 2022 року набув чинності регламент Європейського парламенту і Євроради про тимчасові заходи щодо лібералізації торгівлі, які звільняють на рік український експорт від мит

15 квітня уряд Польщі заборонив імпорт і транзит української сільськогосподарської продукції до 30 червня. До переліку заборонених продуктів увійшло 18 товарів, серед яких зернові, молоко, яйця, м'ясо, мед та інші.

Слідом за Польщею заборону на імпорт української агропродукції ввели Угорщина, Словаччина й Болгарія.

Згодом Єврокомісія досягла компромісу з п'ятьма країнами Євросоюзу щодо імпорту української агропродукції, а у травні 2023-го Європейський парламент схвалив пропозицію про продовження безмитної торгівлі ЄС з Україною ще на рік – до 5 червня 2024 року.