Польща заборонила в'їзд російському журналістові, який займався пропагандою проти ЄС

Польща забороняє в'їзд до країни журналістам, які ведуть "інформаційну війну Кремля проти Польщі та Європейського союзу"
Фото: depositphotos.com
За клопотанням голови Агентства внутрішньої безпеки Польщі Кшиштофа Вацлавека до списку іноземців, яких не бажають бачити на території Польщі, занесли громадянина Росії Віктора Безека, діяльність якого є частиною "інформаційної війни Кремля проти Польщі та Європейського союзу". Про це 9 січня повідомила пресслужба департаменту національної безпеки польського уряду.

За інформацією департаменту, Безек протягом багатьох років бере участь у поширенні російської пропаганди, спрямованої проти національних інтересів Польщі та іміджу республіки на міжнародній арені. Він пов'язаний із телеканалом RT (раніше – Russia Today) і польськомовною редакцією інформаційного агентства Sputnik.

"Вищезгадані "ЗМІ" типово дезінформаційні структури, які становлять базу Кремля, підтримують його зовнішню політику і поширюють неправдиве уявлення про дійсність серед громадян інших країн", наголосила пресслужба.

Раніше в'їзд до країни також обмежили журналістам Леонідові Свиридову та Євгенові Решентьєву, додали у відомстві.

Російські "журналісти", котрі працюють у Польщі, – це група, яку Кремль використовує для агресивної інформаційної діяльності проти Польщі, країн НАТО і Заходу. Польща незмінно залишається однією з основних цілей цієї діяльності", – наголосили в департаменті нацбезпеки.

У вересні 2022 року Польща за згодою з країнами Балтії посилила правила в'їзду на свою територію громадян Росії. 

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, у березні 2022 року, ЄС припинив мовлення пропагандистських російських ЗМІ Sputnik і RT на своїй території. Як зазначали в заяві Ради ЄС, заборона буде чинною до закінчення війни і доти, доки Росія та пов'язані з нею ЗМІ "не припинять проводити дії з дезінформації та інформаційного маніпулювання".

У ЄС зазначили, що Sputnik і RT перебувають під постійним контролем влади Росії і "відіграють важливу роль у просуванні й підтримці воєнної агресії проти України та дестабілізації сусідніх із нею країн".