Помер льотчик-космонавт №5 Биковський

Льотчик-космонавт Валерій Биковський входив до першого загону космонавтів СРСР
Фото: gctc.ru

Льотчик-космонавт Валерій Биковський тричі літав на орбіту Землі. Він помер на 85-му році життя.

27 березня 2019 року на 85 році життя помер льотчик-космонавт, двічі Герой Радянського Союзу Валерій Биковський, повідомив російський Центр підготовки космонавтів (ЦПК).

Биковського було зараховано до першого загону космонавтів СРСР, він став п'ятою людиною, що побувала в космосі.

"Усе своє життя Валерій Федорович присвятив справі вітчизняної пілотованої космонавтики та авіації, передаючи свій багатий досвід молодому поколінню", – ідеться в заяві.

Биковський народився в 1934 році в місті Павловський Посад Московської області. Він закінчив Качинське військове авіаційне училище (1955 рік) та Військово-повітряну інженерну академію (1968 рік).

У 1960 році Биковський увійшов до складу загону космонавтів. Свій перший політ він здійснив у 1963 році на кораблі "Восток-5" (4 доби 23 години 6 хвилин). За це йому надали звання Героя Радянського Союзу.

Другий космічний політ відбувся в 1976 році. Биковський був командиром корабля "Союз-22", за що дістав другу Золоту зірку Героя Радянського Союзу. Утретє Биковський полетів у космос як командир корабля "Союз-31" і радянсько-німецького екіпажу в 1978 році.

Загалом Биковський пробув у космосі 20 діб 17 годин 47 хвилин. Його було звільнено зі збройних сил СРСР у запас за віком. Прощання з космонавтом відбудеться 29 березня о 12.00 у Будинку космонавтів Зоряного містечка.