Помічники Трампа найняли ізраїльську фірму для збору компромату на членів адміністрації Обами, причетних до іранської операції

За даними газети, люди з команди Трампа зв'язалися з ізраїльською фірмою у травні 2017 року
Фото: EPA

Найняте помічниками президента США Дональда Трампа ізраїльське приватне розвідувальне агентство досліджувало особисте життя і політичну діяльність екс-радника колишнього президента Сполучених Штатів Барака Обами Бена Родса та екс-радника колишнього віце-президента Джо Байдена Коліна Кала, повідомило видання The Guardian.

Помічники президента США Дональда Трампа найняли ізраїльське приватне розвідувальне агентство для збору компромату на членів адміністрації екс-президента Барака Обами, які були причетні до укладання ядерної угоди з Іраном, повідомило 5 травня британське видання The Guardian.

У виданні зазначають, що люди з команди Трампа зв'язалися з фірмою у травні 2017 року, щоб дістати "бруд" на екс-радника Обами з питань національної безпеки і стратегічних комунікацій Бена Родса, а також на Коліна Кала, екс-радника колишнього віце-президента США Джо Байдена з питань національної безпеки.

За словами джерела, ідея полягала у дискредитації тих, хто відігравав провідну роль в укладенні ядерної угоди, що полегшило б вихід із неї.

Газета пише, що ізраїльська фірма досліджувала особисте життя і політичну діяльність Родса і Кала, намагалася знайти інформацію про їхні можливі зв'язки з проіранськими лобістами, про те, чи отримали вони якусь вигоду внаслідок укладення угоди, а також чи розголошували конфіденційну інформацію журналістам.

20 липня 2015 року Рада Безпеки ООН схвалила угоду, спрямовану на обмеження ядерної програми Ірану, в обмін на зняття з нього санкцій. Іран гарантував, що відмовиться від ідеї створення ядерної зброї. За 10 років, у разі виконання Іраном умов ядерної угоди, усі обмеження й умови, які містяться у цій резолюції ООН, утратять чинність.

У січні 2018 року Трамп заявив, що США можуть вийти з ядерної угоди з Іраном, якщо її недоліків не буде усунено.

США неодноразово розширювали санкційний список проти Ірану, звинувачуючи Тегеран у фінансуванні терористів і проведенні загрозливих ракетних випробувань. Востаннє санкції продовжили у березні 2018 року.

30 квітня прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху повідомив, що ізраїльській розвідці вдалося отримати 55 тисяч матеріалів із секретного архіву Тегерана, які підтверджують інформацію, що Іран продовжує розробляти військову ядерну програму.

У Білому домі заявили, що вивчають ці дані.

У МЗС Ірану назвали Нетаньяху "ганебним брехуном".