Помпео хоче згорнути будівництво "Північного потоку – 2"

Помпео хоче допомогти Європі "міцніше стояти на ногах"
Фото: EPA

Європейський союз обмежений у свободі дій через залежність від енергопостачань із РФ, зазначив державний секретар США Майк Помпео.

Росію треба позбавити можливості використовувати постачання енергоносіїв як засіб тиску на Європу. Про це 23 травня держсекретар США Майк Помпео заявив на слуханні комітету у закордонних справах Палати представників, яке транслювали в YouTube.

"Поки європейці залежать від російських енергопостачань, це обмежує їхню свободу дій щодо Росії. У реальності все трохи складніше, але по суті – це твердження правдиве. У нас є реальна можливість від'єднати їх від Росії у багатьох аспектах", – пояснив він.

За словами Помпео, США мають продовжувати чинити тиск, щоб згорнути "Північний потік – 2".

"Якщо нам це вдасться, ми допоможемо Європі міцніше стояти на ногах", – додав держсекретар.

Проект "Північний потік – 2", очолюваний колишнім канцлером Німеччини Герхардом Шредером, передбачає будівництво двох ниток газопроводу сукупною потужністю 55 млрд м&³3; газу на рік із Росії до Німеччини дном Балтійського моря. Наразі газопровід "Північний потік" складається із двох ниток із пропускною здатністю 27,5 млрд м&³3; кожна. "Газпром" почав постачання першої нитки газопроводу у 2012 році.

17 травня 2018 року заступник помічника держсекретаря США з енергетичної дипломатії Сандра Удкірк заявила, що будь-які компанії, які беруть участь у будівництві "Північного потоку – 2", перебувають під "підвищеним ризиком санкцій" із боку Вашингтона. За її словами, газопровід зачіпає воєнні інтереси США у Балтійському морі, оскільки він дасть змогу Москві розмістити на ньому нові розвідувальні пристрої.

Проти будівництва "Північного потоку – 2" виступає влада України, Польщі, Латвії, Молдови, Литви, Угорщини, Румунії, Словаччини, Естонії та Чехії.

Водночас Німеччина та Фінляндія вже дозволили будувати трубопровід на своїй території, а Данія і Швеція – поки ні.