Портников: Саргсян має більше впливу, ніж мав Янукович. Просто він відчуває себе вірменином. А Янукович ніколи не відчував себе українцем

Портников: Саргсян не витримав і декількох днів протестів
Фото: Mariana Gorobets / Facebook

Прем'єр-міністр Вірменії Серж Саргсян після кількох днів протестів пішов у відставку, бо не міг стріляти у свій народ. У цьому його головна відмінність від колишнього українського президента Віктора Януковича, вважає політичний оглядач Віталій Портников.

Протести у Вірменії завершилися мирно, а в Україні пролилася кров, тому що вірменський прем'єр Серж Саргсян не міг віддати наказ стріляти у співвітчизників, а для українського президента Віктора Януковича демонстранти співвітчизниками не були. Таку думку висловив у Facebook журналіст Віталій Портников.

"Чому багаторічний лідер Вірменії Серж Саргсян не витримав і кількох днів протестів та пішов у відставку, а Янукович так довго тримався за владу і готовий був стріляти у протестувальників? Тому що Саргсян відчуває себе слабким, а Янукович відчував свою силу? Боронь боже. Саргсян має більше впливу, ніж мав Янукович. Просто він відчуває себе вірменином. А вірменин може просто не хотіти стріляти у своїх, навіть коли на терезах збереження влади", — написав він.

На думку оглядача, "Янукович ніколи не відчував себе українцем", як і його оточення.

23 квітня Саргсян повідомив про свою відставку з поста голови уряду Вірменії, на який його було призначено 17 квітня. Від 2008-го до 2018 року Саргсян був президентом країни.

До відставки привели масові протести у Єревані, які лідер опозиції Нікол Пашинян назвав оксамитовою революцією.

Наприкінці 2013-го — на початку 2014 року в Україні відбулися масові протести, які привели до втечі президента Януковича. Під час зіткнень демонстрантів із міліцією і тітушками загинуло понад 100 осіб.