Посли ЄС погодилися продовжити санкції проти Януковича і його оточення – журналіст

У санкційному списку ЄС залишаються Янукович і семеро його соратників
Фото: EPA
Європейський союз продовжить санкції щодо 177 осіб, винних у порушенні територіальної цілісності України. Санкції продовжать, зокрема, для експрезидента України Віктора Януковича, повідомив редактор Radio Free Europe/Radio Liberty Рікард Йозвяк.

Посли країн Європейського союзу погодилися продовжити санкції проти 177 осіб і 48 суб'єктів, причетних до порушення територіальної цілісності України, на пів року. Про це 3 березня у Twitter повідомив редактор Radio Free Europe/Radio Liberty Рікард Йозвяк.

"Окремим рішенням продовжили санкції щодо [експрезидента України Віктора] Януковича і ще сімох осіб", – зазначив він.

За інформацією Йозвяка, колишнього першого віцепрем'єр-міністра України Сергія Арбузова та ексміністра освіти Дмитра Табачника зі списку санкцій видалили.

Санкції проти Януковича і його найближчого оточення Євросоюз увів у лютому 2014 року і відтоді неодноразово їх продовжував. Востаннє Європейський союз продовжив їх до 6 березня 2021 року.

Спочатку у списку було 22 людей: експрезидент України Віктор Янукович, двоє його синів Олександр і Віктор, експрем'єр Микола Азаров і його син Олексій, колишній глава МВС Віталій Захарченко, ексгенпрокурор Віктор Пшонка та його син Артем, ексглава Адміністрації Президента Андрій Клюєв, екснардеп Сергій Клюєв, ексзаступник глави АП Андрій Портнов, колишній заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк, Арбузов, ексміністр доходів і зборів Олександр Клименко, ексміністр енергетики Ставицький, Табачник, бізнесмен Сергій Курченко, ексміністр юстиції Олена Лукаш, ексміністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова, ексголова СБУ Олександр Якименко, ексголова СБУ, колишній радник Януковича Ігор Калінін і екснардеп Юрій Іванющенко.

Протягом 2015–2019 років санкції зняли з 10 із них, зокрема із загиблого Віктора Януковича – молодшого. 2020 року санкції зняли з Азарова і Ставицького.

У списку залишаються експрезидент і семеро його соратників: Олександр Янукович, Пшонка із сином, Захарченко, Ратушняк, Клименко, Курченко.