Постачання вакцини в межах ініціативи COVAX може початися в лютому – ВООЗ

Гебреєсус розповів, що COVAX може почати постачання вакцини в лютому, за дотримання двох умов
Фото: ЕРА
У межах глобальної ініціативи COVAX до кінця року в різні країни планують доправити 2 млрд доз вакцини проти коронавірусної інфекції, розповів гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебреєсус.

Всесвітня організація охорони здоров'я планує почати постачання вакцини проти коронавірусної інфекції в межах глобальної ініціативи COVAX у лютому. Про це глава ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус розповів на брифінгу 22 січня, його цитує сайт організації.

"Сьогодні я радий повідомити, що COVAX підписала з компаніями Pfizer і BioNTech контракт на постачання 40 млн доз вакцини", – повідомив він.

Окрім того, за словами Гебреєсуса, ВООЗ очікує, що в першому кварталі 2021 року будуть доступні 150 млн доз вакцини, яку розробила AstraZeneca.

"Разом узяті, ці оголошення означають, що COVAX може почати постачання вакцини в лютому, за умови, що ми зможемо остаточно затвердити угоду про постачання вакцини Pfizer – BioNTech і внести вакцину AstraZenecа до переліку препаратів для використання в надзвичайних ситуаціях", – сказав гендиректор ВООЗ.

Усього в межах COVAX до кінця року ВООЗ планує доправити в різні країни 2 млрд доз вакцини, сказав Гебреєсус і зазначив: угода, яку підписали із Pfizer і BioNTech, створює можливість для країн, готових поділитися зайвими дозами вакцини, передати їх у дар COVAX для якнайшвидшого поширення препарату.

COVAX – глобальна ініціатива, в межах якої держави отримують вакцину проти коронавірусу безплатно. Вона з'явилася на тлі побоювань, що бідні країни не зможуть змагатися з багатими в закупівлі препарату. Україна розраховує на постачання 16 млн доз вакцини в межах цієї програми. Першу партію, за даними Міністерства охорони здоров'я, мають завезти у країну вже в лютому. Імовірно, це будуть препарати від BioNTech – Pfizer або Moderna.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.