Поведінка КНДР однозначно пов'язана з активністю РФ, що робить ставку на країни з тоталітарним режимом – військовий експерт Козій

Козій: Японію можна зрозуміти – вона намагається захистити своїх громадян і запобігти ескалації конфлікту
Фото: Igor Kozii / Facebook

Японія бачить у КНДР потенційну загрозу, тому шукає допомоги та захисту у США, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" військовий експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій.

КНДР може використовувати ядерну зброю не тільки для стримування демократичних країн, але і для атаки на них, заявив виданню "ГОРДОН" військовий експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій, коментуючи інформацію про те, що США готові завдати попереджувального удару по Північній Кореї.

"Випробування в Північній Кореї проводять давно. Ясна річ, що там тоталітарний режим, який конфліктує не тільки зі США, але й зі всіма демократичними країнами світу. Потрібно розуміти, що питання ядерного роззброєння – не однозначне. Чому? Тому що ядерна зброя – це шалений ресурс. І цього ресурсу не застосовують для оборони. Цей вид зброї є інструментом стримування противника і може бути застосований для атаки", – зазначив Козій.

Він акцентував на тому, що США та їхні союзники змушені вдаватися до превентивних заходів з огляду на загрозу застосування КНДР ядерної зброї.

"Цивілізований світ навіть не розглядав би варіантів завдання удару по КНДР, якби та не становила загрози використання ядерної зброї. До того ж у своїй риториці влада Північної Кореї уподібнюється до Росії. Тобто демократичному суспільству доводиться реагувати. Якщо сьогодні Японія як один із союзників США бачить у КНДР потенційну загрозу, вона буде шукати допомоги та захисту. Відповідно японська сторона вимагає від США виконати певні союзницькі зобов'язання. І Японію можна зрозуміти – вона намагається захистити своїх громадян і запобігти ескалації конфлікту", – підкреслив експерт.

На його думку, дії КНДР пов'язані з тим, що її підтримує Росія.

"Ті методи, якими США та Японія сьогодні стримують Північну Корею, я вважаю абсолютно правильними. Поведінка КНДР однозначно пов'язана з активністю РФ, що робить ставку на країни з тоталітарним режимом: Венесуелу, Білорусь, Вірменію, ту саму Північну Корею і так далі. Там не дотримуються принципів демократії. Країни з тоталітарним режимом завжди будуть мати підтримку з боку РФ. Тож нічого нового та дивного немає", – резюмував Козій.

Як повідомляє NBC із посиланням на джерело в американській розвідці, США готові завдати попереджувального удару по КНДР, якщо американські чиновники переконаються у підготовці Північної Кореї до ядерних випробувань.

У КНДР попередили, що використають ядерну зброю, якщо проти них буде вжито таких дій. У міністерстві закордонних справ Північної Кореї підкреслили, що КНДР "не випрошує миру, проте завжди готова захистити себе силою зброї".

9 вересня 2016 року Пхеньян офіційно підтвердив проведення ядерних випробувань, які спричинили землетрус магнітудою 5,3 бала. Влада КНДР заявила, що країна тепер здатна оснащувати ядерними боєголовками балістичні ракети. У 2017 році КНДР продовжила випробування ядерної зброї.

9 квітня 2017 року повідомляли, що США перекинули ударну групу винищувачів у Тихому океані ближче до Корейського півострова "як демонстрацію сили". 10 квітня США розвернули ударну групу на чолі з атомним авіаносцем Carl Vinson до берегів Південної Кореї. Рішення ухвалили у зв'язку зі зростанням ядерної загрози з боку КНДР.