Прем'єр Великобританії на G20: Кожна сім'я на планеті відчуває вплив путінської війни

G20 має кинути виклик Путіну, вважає Сунак
Фото: ЕРА

Саміт лідерів країн G20 в Індонезії має привести до скоординованих дій щодо вирішення економічних проблем, спричинених вторгненням Росії в Україну. Про це напередодні зустрічі "Великої двадцятки" заявив прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак, повідомляє Reuters.

За його словами, агресія, ініційована президентом Росії Володимиром Путіним, призвела до економічної нестабільності та зростання вартості життя в усіх країнах світу, і "кожна сім'я на планеті відчуває вплив путінської війни".

Сунак підкреслив, що світ знову розраховує на G20, щоб "забезпечити стабільність міжнародних ринків і полегшити тягар найбідніших людей у світі", пише агентство.

Reuters зазначає, що напруженість між заходом і Росією цьогоріч "затьмарила" порядок денний G20, хоча від початку саміт створювали для обговорення глобальних економічних питань. Це заважає міністрам країн-учасниць ухвалювати важливі спільні рішення, ідеться в повідомленні.

Саміт G20 відбудеться 15–16 листопада на Балі. Напередодні Сунак пообіцяв, що на зустрічі буде "кинуто виклик" режиму Путіна.

"Цей саміт G20 не буде таким, як зазвичай. Ми кинемо виклик путінському режиму і викриємо його крайню зневагу до того типу міжнародної співпраці й поваги до суверенітету, який підтримують форуми G20", – процитувало його ВВС 13 листопада.

The Telegraph 11 листопада повідомила, що Великобританія і Європейський союз домовилися бойкотувати Росію на саміті G20.

Контекст:

Прессекретар глави Кремля Дмитро Пєсков оголосив, що російську делегацію на G20 очолить міністр закордонних справ Сергій Лавров, а Путін не має наміру брати участь у зустрічі G20 ні віртуально, ні очно.

Президент України Володимир Зеленський візьме участь у саміті, але, найімовірніше, в онлайн-форматі, повідомив його прессекретар Сергій Никифоров.