Президент Австрії: Європейці не повинні танцювати під дудку Трампа

Ван дер Беллен заявив, що США вийшли з угоди з Іраном "без жодного приводу"
Фото: ЕРА

Президент Австрії Александер Ван дер Беллен висловив думку, що країнам Європейського союзу варто активніше відстоювати свої позиції в діалозі з президентом США Дональдом Трампом.

Президент Австрії Александер Ван дер Беллен в інтерв'ю газеті Die Welt заявив, що Євросоюз повинен чинити опір політиці, яку проводить президент США Дональд Трамп.

"Європейці не повинні танцювати під дудку Трампа", – переконаний Ван дер Беллен.

Він навів  у приклад ядерну угоду з Іраном, із якої США вийшли "без жодного приводу", і нагадав, що Білий дім заборонив Європі вести бізнес із Тегераном під загрозою санкцій.

"По-моєму, це вже занадто", – наголосив австрійський президент.

8 травня 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив, що його країна виходить зі Спільного всеосяжного плану дій щодо Ірану, вважаючи його "катастрофічним". За його словами, Тегеран обманював світову спільноту, приховуючи розробки в галузі ядерної зброї. Глава Білого дому анонсував, що США встановлять найвищий рівень економічних санкцій проти Ірану.

Іранський президент Хасан Рухані заявив, що радий виходу США з ядерної угоди. Він назвав Вашингтон "проблемним партнером" і повідомив, що продовжить роботу з угодою із Францією, Великобританією, Німеччиною, Китаєм та Росією.

Рішення Трампа підтримали Ізраїль і Саудівська Аравія, але засудили лідери Європейського союзу, генсек ООН Антоніу Гутерріш та міністерство іноземних справ РФ.