Президент Болгарії повторив свої слова про "російський Крим"

Радев зазначив, що російська анексія півострова незаконна
Фото: ЕРА

Президент Болгарії Румен Радев повторив свій вислів про те, що Крим є російським. Про це 19 листопада повідомив болгарський канал bTV.

Він уточнив, що анексія Криму є порушенням міжнародного права, але "наразі Крим є російським". Також він додав, що "драми немає".

Отже, Радев вдруге впродовж двох днів назвав Крим російським. 18 листопада він зробив аналогічну заяву під час дебатів із суперником на пост президента.

Контекст:

Росія окупувала Крим після незаконного референдуму навесні 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Наразі між материковою Україною та Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

США, Євросоюз та інші країни у 2014 році через окупацію Криму та агресію на сході України ввели проти Росії санкції, які неодноразово продовжували.

Після окупації Криму Росія почала нарощувати військові сили на півострові, а також в Азовському та Чорному морях. "Росія де-факто окупувала Азовське море і тотально змінила баланс у Чорному, повністю його мілітаризувала", – коментував ситуацію у серпні 2021 року тодішній віцепрем'єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

Також із того часу, за даними правозахисників міжнародної організації Human Rights Watch, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар.