Президент Індонезії вважає, що Путін навряд чи поїде на саміт G20. У Кремлі заявили, що рішення ухвалять цього тижня

Пєсков повідомив, що рішення про поїздку Путіна (на фото) на Балі буде ухвалено цього тижня
Фото: EPA
Президент Росії Володимир Путін навряд чи візьме участь у саміті лідерів країн "Великої двадцятки" (G20) в Індонезії у листопаді.

Таку думку в інтерв'ю Financial Times, опублікованому 7 листопада, висловив президент Індонезії Джоко Відодо.

За словами Відодо, у нього є "сильне враження", що глави Кремля не буде на саміті.

2 листопада Відодо провів телефонну розмову з Путіним, повідомляють у Telegram Кремля.

"Обговорено проблематику саміту "Групи двадцяти" на острові Балі, що відбудеться 15–16 листопада... Наголошено на послідовній позиції особисто Джоко Відодо щодо просування у "Двадцятці" об'єднавчого порядку денного", – ідеться в повідомленні.

Саме після цієї розмови, як сказав Відодо в інтерв'ю Financial Times, він вирішив, що російського лідера не буде.

Водночас президент Індонезії зазначив, що запрошення для російської делегації взяти участь у зустрічі G20, як і раніше, залишається чинним.

Спікер Путіна Дмитро Пєсков заявив 7 листопада, що Кремль цього тижня повідомить, чи Путін поїде на саміт G20, пише російський "Інтерфакс".

Контекст:

Саміт G20 відбудеться 15–16 листопада на Балі (Індонезія).

Агентство Bloomberg писало 25 квітня, що Індонезія хотіла "залишатися нейтральною" і відмовлялася запрошувати Україну як гостя на саміт, у якому братиме участь Росія. Західні країни, зокрема США, домагалися, щоб Зеленського запросили "хоч би на частину зустрічі". У підсумку на зустріч запросили і президента України Володимира Зеленського, і Путіна.

Зеленський повідомив 27 травня, що прийняв запрошення взяти участь у саміті. У Кремлі 27 червня сказали, що Путін також прийняв запрошення. Ні в Києві, ні в Москві не говорили, чи президенти особисто братимуть участь у саміті.

В урядах Італії та Великобританії висловлювали думку, що Путіна не буде на Балі, президент Індонезії говорив у серпні, що Путін сказав йому: приїде особисто. Але в Кремлі 25 жовтня сказали, що питання, хто представлятиме Росію, ще не вирішено. Російські ЗМІ писали, що делегацію очолить прем'єр-міністр Михайло Мішустін.

7 жовтня речник Зеленського Сергій Никифоров сказав, що президент ще не вирішив остаточно, чи поїде він на саміт "Великої двадцятки" до Індонезії. 3 листопада Зеленський сказав, що позиція України щодо участі Путіна в саміті була такою: якщо глава Кремля братиме участь, то Україна не братиме участі. "Подивимося, як буде в майбутньому", – зазначив він.

31 жовтня Зеленський сказав, що Росії не місце у G20.