Президент ПА НАТО пояснив, навіщо КНДР скеровує своїх військових для війни проти України

КНДР не воювала вже понад 70 років, наголосив Конноллі
Фото: EPA (архів)

Північна Корея скеровує свої військових у країну-агресор Росію, щоб вони набували військового досвіду на війні РФ проти України. Таку думку в опублікованому 20 жовтня інтерв'ю "Радіо Свобода" висловив президент Парламентської асамблеї НАТО американець Джеррі Конноллі.

"Ясно, що північні корейці хочуть отримати бойовий досвід. У них одна з найбільших армій світу, але в них мало бойового досвіду – власне, його взагалі немає. У них були бойові дії останній раз під час Корейської війни [1950–1953 років]. Отже, це вже 70 років минуло", – сказав він.

Президент ПА НАТО зазначив, що у КНДР уже "практично не залишилося" військових, які тоді воювали проти Південної Кореї.

"Щоб здобути бойовий досвід – куди ви можете податися за ним, якщо ви Північна Корея? Ну, їх росіяни запросили воювати в Україну. Думаю, тут чіткі цілі, які ставлять північні корейці перед собою", – вважає Конноллі.

Він наголосив, що "з точки зору України і НАТО це демонструє певну слабкість Росії".

"Вам потрібні північнокорейські війська для дислокації в Європі для бойових дій в Україні? Справді? І чому Росії це потрібно? Може, тому, що, чесно кажучи, російський потенціал вимотався? За оцінками, втрати росіян становлять 600 тис. убитими, пораненими й тими, що пропали безвісти. Ці цифри вже наближаються до рівня Другої світової війни на початкових стадіях операції "Барбаросса" [зі швидкої окупації частини СРСР] після 1941 року. Думаю, що це привід не стільки для стурбованості, а привід подивитися, що ж це говорить про сучасну російську армію", – пояснив американець.

За його словами, США не мають важелів впливу на Північну Корею, щоб переконати її не скеровувати свої війська в Україну.

"Ну, колишній президент [Дональд] Трамп може знову зустрітися з [керівником КНДР] Кім Чен Ином і сказати, який він гарний та обмінятися любовними листами. Але, ясна річ, це не матиме якогось впливу на поведінку північних корейців. Північна Корея робитиме те, що їй заманеться. Але цікаво дивитися, як ця глава з історії холодної війни поставлена з ніг на голову. Росія була домінуючим партнером щодо Північної Кореї під час Корейської війни. А зараз це Північна Корея постачає зброю Росії, а також війська", – зазначив Конноллі.

Контекст:

4 жовтня українські ЗМІ вперше повідомили, що біля тимчасово окупованого Донецька внаслідок ракетного удару 3 жовтня загинуло понад 20 військовослужбовців, зокрема шестеро офіцерів із КНДР, які прибули для консультацій із російськими військовими.

Міністр оборони Південної Кореї Кім Йон Хьон 8 жовтня заявив про ймовірність розгортання військ КНДР в Україні. Керівник Центру протидії дезінформації при РНБО України Андрій Коваленко, коментуючи цю заяву, повідомив, що КНДР уже скерувала свої війська в Україну. За інформацією The Guardian, військові інженери з КНДР допомагають РФ завдавати по Україні ударів балістичними ракетами.

11 жовтня The Washington Post написала, що кілька тисяч солдатів із КНДР проходять підготовку в Росії, а до кінця року їх можуть перекинути на фронт в Україні. Українська розвідка вважає, що РФ формує батальйон із громадян КНДР на базі бурятської бригади, писали ЗМІ. 14 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що дані української розвідки свідчать про вступ Північної Кореї у війну на боці РФ.

У ГУР МО розповіли, що на Далекому Сході у РФ проходять підготовку 11 тис. військових із КНДР, і вони будуть готові воювати в Україні вже 1 листопада.

У соцмережах уже з'явилися відео з нібито полігону на Далекому Сході Росії, де, як стверджують, тренуються північнокорейські військові. 18 жовтня відео, як військові з КНДР отримують російське екіпірування на полігоні Сергіївський, оприлюднив Центр стратегічних комунікацій, створений Мінкультом України.