Президент Швейцарії Лойтгард виступила за проведення референдуму про відносини з ЄС

Швейцарія 2000 року проголосувала проти вступу в ЄС
Фото: ЕРА

Розбіжності між Швейцарією та Європейським союзом, членом якого країна не є, стали рости на тлі виходу Британії з Євросоюзу. Президент Швейцарії Доріс Лойтгард виступила за проведення в країні референдуму, який прояснить відносини між її країною і ЄС.

Президент Швейцарії Доріс Лойтгард виступає за проведення в країні референдуму, який має прояснити відносини з Європейським союзом. Про це повідомляє Reuters.

Розбіжності між Швейцарією та ЄС, членом якого країна не є, стали рости на тлі виходу Британії з Євросоюзу. Зокрема, коли в Брюсселі заявили, що хочуть замінити понад 100 двосторонніх угод, які регулюють відносини з Берном.

Напруженість зросла після того, як ЄС надав швейцарським фондовим біржам лише обмежений доступ до свого ринку, погрожуючи наслідками за дискримінацію.

"Шлях двосторонніх відносин важливий. Тому ми маємо прояснити наші відносини з Європою. Ми маємо знати, у якому напрямі рухатися. Було б корисно провести базовий референдум", – заявила Лойтгард в інтерв'ю виданню Sonntags Blick.

У травні 1992 року Швейцарія надіслала заявку на членство в ЄС, проте 2000 року за допомогою референдуму жителі країни висловилися проти вступу в Євросоюз.