Президентка Словаччини, яка підтримує Україну, заявила, що не балотуватиметься на другий строк

Чапутова оголосила, що не боротиметься знову за пост президента
Фото: EPA
Президентка Словаччини Зузана Чапутова заявила 20 червня у Facebook, що не балотуватиметься на другий президентський строк.

"Ця заява – одна з найважчих, які я колись робила у своєму житті і, мабуть, колись зроблю. Я пережила чотири найважчі роки свого життя, як професійного, так і людського, і ось-ось буде п'ятий, який навряд чи буде легшим", – написала вона.

Чапутова нагадала, що перебувала на посаді під час пандемії коронавірусу, початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, енергетичної кризи й рекордної інфляції. Проте, за її словами, вона подумала про свою родину і зрозуміла, що після виборів вона вже не матиме сил виконувати мандат іще п'ять років.

"Тому я закінчу останній рік мого мандата, і моє служіння на цій посаді буде завершено", – заявила Чапутова.

Вона пообіцяла протягом останнього року повноважень працювати над виконанням обіцянок, даних перед виборами, унаслідок яких вона стала президентом.

"Мені шкода, якщо я розчарую тих, хто очікував, що я знову балотуватимуся", – додала Чапутова.

Вона висловила сподівання, що за останній рік свого мандата зможе разом зі своєю командою зробити багато корисного для Словаччини.

Колишній президент Словаччини Андрей Кіска написав у Facebook, що Чапутова, як і він свого часу, зазнає нападів з боку політичних супротивників.

"Коли хтось входить у політику з чистим наміром допомогти й отримує образи й ненависть до себе, це жорсткий ляпас. Я через це проходив. Багато років на мене нападав [лідер партії Smer-SD, колишній прем'єр-міністр Роберт] Фіцо із цілою мафіозною бандою, яка контролює майже всю країну. Мені й усій моїй родині було дуже незручно. Пані президентка перебуває у значно складнішій ситуації", – написав він.

Контекст:

Чапутова – перша жінка, яка стала президентом Словаччини. Її інавгурація відбулася 15 червня 2019 року.

Словаччина послідовно підтримує Україну в боротьбі з російською агресією. Країна приймає українських біженців і надає Україні військову допомогу. Зокрема, країна передала Україні винищувачі МіГ-29, САУ Zuzana, системи розмінування, боєприпаси тощо.

31 січня парламент Словаччини затвердив дату дострокових виборів – 30 вересня, зазначає Associated Press. Агентство наголошує, що згідно з опитуваннями, опозиція має гарні шанси виграти дострокове голосування. Водночас деякі нинішні лідери опозиції, зокрема колишній прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, виступають проти військової підтримки України та санкцій Європейського союзу проти Росії.