Прибічники незалежності Каталонії можуть зберегти більшість у місцевому парламенті – екзит-пол

У Каталонії пройшли перші після референдуму про незалежність парламентські вибори
Фото: EPA

Згідно з екзит-полом газети La Vanguardia, партії, що виступають за незалежність Каталонії, можуть здобути 67–71 місце зі 135 у місцевому парламенті за результатами дострокових виборів.

Партії, що виступають за відділення Каталонії від Іспанії, можуть зберегти більшість у регіональному парламенті (женералітаті) за підсумками дострокових виборів, свідчить екзит-пол компанії GAD3, проведений для газети La Vanguardia.

Явка становила рекордні 84%.

Згідно з екзит-полом, більшість голосів дістане лівоцентристська партія "Громадяни – Громадянська партія" (34–37 місць). Разом зі ще однією юніоністською політсилою, Соціалістичною партією Каталонії (15%, 16–20 місць), у них буде від 55 до 62 місць у парламенті.

Незважаючи на це, блок партій, які виступають за незалежність, може зберегти більшість, здобувши 67–71 місце зі 135. Прогнозують, що "Ліві республіканці Каталонії" (22,5% голосів; 3436 місць) посядуть друге місце, партія "Разом за Каталонію" колишнього глави женералітату Карлеса Пучдемона (19% голосів, 2829 місць) – третє, а "Кандидатура народної єдності" (5% голосів, 56 місць) – шосте.

Влада Каталонії заявляла, що 1 жовтня на референдумі відділення регіону від Іспанії підтримало 90,18% учасників плебісциту. Явка виборців становила 43%. Під час зіткнень із силами правопорядку, які заблокували частину виборчих дільниць, постраждало 893 людини.

27 жовтня парламент Каталонії ухвалив резолюцію, яка декларує незалежність від Іспанії.

28 жовтня Мадрид позбавив Каталонію автономії і взяв на себе відповідальність за управління регіоном.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой оголосив, що парламент Каталонії розпущено, нові вибори призначено на 21 грудня. Також він позбавив повноважень уряд Каталонії і його главу Карлеса Пучдемона.

Звільнений президент женералітату Каталонії 28 жовтня сказав, що не згоден із рішенням влади Мадрида відправити його у відставку, і закликав до "демократичної опозиції". Пучдемон виїхав до Бельгії, де заявив, що в іспанського суду немає підстав для обвинувачень членів його кабінету у спробі перевороту, і додав, що буде залишатися в Брюсселі доти, доки не матиме гарантій "чесного судового процесу".