Припортові райони Бейрута практично зруйновано, вибуховою хвилею машини закинуло на висоту третього поверху

Райони Бейрута навколо аеропорту серйозно постраждали від вибуху
Фото: EPA

Йорданські сейсмологи зафіксували коливання земної кори у зв'язку з вибухом у Бейруті: він був еквівалентним землетрусу магнітудою 4,5.

Унаслідок вибухів у порту Бейрута прилеглі райони ліванської столиці практично зруйновано. Відео, яке демонструє наслідки надзвичайної події, опублікував у Twitter журналіст і блогер Ян Майлз Чонг.

Кореспондент телеканала Al Jazeera Тимур Аджарі повідомив, що вибуховою хвилею автомобілі закинуло на дах заводу у припортовій зоні заввишки приблизно три поверхи.

Як пише йорданське видання Al Mashhad Al Araby, сейсмологічна обсерваторія зареєструвала коливання земної кори після вибуху в Бейруті, еквівалентні землетрусу магнітудою 4,5. Геологічна служба США повідомила, що опрацювала дані про коливання після вибуху тим самим методом, що й дані землетрусів, і дістала магнітуду 3,3. Водночас у службі підкреслили, що безпосередньо порівнювати силу вибуху і землетрусу не можна, "оскільки вибух стався на поверхні, де сейсмічні хвилі генеруються не так ефективно".

Агентство Reuters писало з посиланням на очевидців, що вибух відчули жителі столиці Кіпру Нікосії, яка розташована майже за 200 км від Бейрута.

Потужний вибух у порту Бейрута трапився ввечері 4 серпня. За даними ліванських спецслужб, вибух стався на складі, де зберігали конфісковані вибухові речовини. За попередніми даними, загинуло щонайменше 30 осіб, понад 2,5 тис. дістало поранення.