Продовольча програма ООН тимчасово йде із Судану. Під час загострень там убили її співробітників

Під час воєнного конфлікту в Судані 15 квітня загинуло троє співробітників ВПП ООН
Фото: depositphotos.com

Всесвітня продовольча програма ООН зупинила роботу в Судані через загибель трьох своїх працівників. Про це 16 квітня поінформувала у спеціальному пресрелізі виконавча директорка програми Сінді Маккейн.

Під час воєнного конфлікту в Судані 15 квітня загинуло троє співробітників ВПП ООН, ще двоє співробітників дістали поранення.

Крім того, у міжнародному аеропорту Хартума під час перестрілки значно пошкодили літак Гуманітарної повітряної служби ООН (UNHAS), яким керує ВПП, що серйозно вплинуло на здатність ВПП перевозити гуманітарних працівників і допомогу всередині країни.

"Поки ми вивчаємо ситуацію, яка складається в галузі безпеки, ми змушені тимчасово припинити всі операції в Судані. ВПП прагне надати допомогу суданському народові, який зіткнувся з гострою проблемою браку продовольчої безпеки, але ми не можемо виконувати свою роботу з порятунку життів, якщо безпеку наших співробітників і партнерів не гарантовано", – ідеться в повідомленні.

Маккейн додала, що всі сторони конфлікту мають дійти згоди, яка гарантує безпеку гуманітарних працівників на місцях і дасть змогу продовжити доправлення гуманітарної допомоги народу Судану.

Контекст:

Бойові дії між регулярною суданською армією і воєнізованими підрозділами Сил швидкого реагування (RSF) розпочалися 15 квітня.

RSF звинуватила армію в нападі на її бази й оголосила про захоплення президентського палацу, штабу командувача армії та низки аеропортів, зокрема міжнародного аеропорту в Хартумі. Reuters охарактеризувало інцидент як "очевидну спробу державного перевороту". Військові спростували інформацію про захоплення об'єктів, заявивши, що "чинять спротив".

Міністерство закордонних справ України рекомендувало українцям утриматися від поїздок до Судану, а тим, хто перебуває там, – уникати відвідування районів біля аеропортів, військових баз та урядового кварталу, залишатися в місцях свого проживання.

Станом на 16 квітня жертвами бойових дій стали 56 мирних жителів.

У квітні 2019 року в Судані відбувся державний переворот, унаслідок якого влада перейшла до Суверенної ради Судану.

У вересні 2021 року в Судані група військових намагалася взяти під контроль урядові об'єкти та здійснити переворот. Організаторів невдалої змови, у якій брали участь військові та цивільні особи, заарештували.