Пучдемон має намір брати участь у виборах до Європарламенту

Пучдемон проживає в Бельгії
Фото: EPA

Колишній глава каталонського уряду Карлес Пучдемон заявив, що "настав час зробити ще один крок, щоб інтернаціоналізувати право Каталонії на самовизначення".

Колишній президент женералітату (уряду) Каталонії Карлес Пучдемон, який проживає в Бельгії, має намір балотуватися до Європейського парламенту від очолюваної ним партії "Разом за Каталонію". Про це повідомила прес-служба політсили.

10 березня партія презентувала список кандидатів, які братимуть участь у виборах у Каталонії, загальнонаціональних парламентських виборах в Іспанії та голосуванні до Європарламенту.

"Настав час зробити ще один крок, щоб інтернаціоналізувати право Каталонії на самовизначення: просто із серця Європи на весь світ", – написав Пучдемон у Twitter 10 березня.

Агентство Reuters зазначило, що якщо Пучдемона оберуть депутатом Європарламенту, йому треба буде прибути до Іспанії, щоб скласти присягу дотримуватися конституції країни, представляючи її у Європарламенті.

Вибори до Європарламенту відбудуться із 23-го до 26 травня 2019 року.

28 жовтня 2017 року кабінет міністрів Іспанії позбавив повноважень главу уряду Каталонії Пучдемона, обвинуваченого в організації референдуму про незалежність регіону. 2 листопада Національний суд Іспанії ухвалив узяти під варту членів колишнього уряду Каталонії за обвинуваченням у спробі державного перевороту.

Пучдемон виїхав до Брюсселя і заявив, що залишиться за кордоном доти, доки не здобуде гарантій "чесного судового процесу".

Наприкінці березня 2018 року німецька поліція затримала його за запитом іспанської влади.

12 липня суд федеральної землі Шлезвіг-Гольштейн (Німеччина) дозволив видання Іспанії Пучдемона за обвинуваченням у розтраті державних коштів, водночас екстрадицію за обвинуваченням у підбурюванні до заколоту в Німеччині вважали неможливою.

Верховний суд Іспанії 19 липня відкликав міжнародний ордер на арешт Пучдемона і п'яти його соратників, тому що рішення німецького суду в разі екстрадиції політика унеможливлювало процес у справі про заколот. Суд у Німеччині також офіційно припинив процедуру екстрадиції колишнього голови женералітату Каталонії.

У липні 2018 року Пучдемон повернувся до Бельгії.