Пучдемон повернувся на суд в Італію

4 жовтня відбудеться слухання щодо питання про те, чи має Італія передати Пучдемона Іспанії
Фото: EPA
Колишній глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон 3 жовтня прибув на італійський середземноморський острів Сардинія перед судовим слуханням. Про це повідомляє агентство dpa.

У понеділок, 4 жовтня, у суді міста Сассарі відбудеться слухання щодо питання про те, чи має Італія передати Пучдемона Іспанії.

Раніше суддя Верховного суду Іспанії Пабло Лларена видав ордер на затримання 58-річного Пучдемона як обвинуваченого у справі про організацію незаконного референдуму про незалежність Каталонії і спробу відділення Каталонії від Іспанії.

Контекст:

У жовтні 2017 року відбувся референдум про незалежність Каталонії. За відділення автономії від Іспанії проголосувало 90% тих, хто прийшов на виборчі дільниці в день референдуму. У голосуванні брало участь 2,26 млн осіб, або приблизно 42% населення регіону. Конституційний суд Іспанії визнав голосування таким, що не відповідає конституції.

Після цього Кабінет міністрів Іспанії позбавив повноважень главу уряду Каталонії Пучдемона, обвинуваченого в організації референдуму про незалежність регіону. 2 листопада Національний суд Іспанії постановив узяти під варту членів відстороненого уряду Каталонії за обвинуваченням у спробі державного перевороту.

Пучдемон виїхав до Бельгії і заявив, що залишиться за кордоном, доки не дістане гарантій "чесного судового процесу". 2019 року політика обрали до Європарламенту, але він не зміг приступити до виконання своїх обов'язків, оскільки цьому перешкоджала Іспанія, яка домагалася його екстрадиції.

У березні цього року Європарламент зняв недоторканність із Пучдемона і двох його соратників. 24 вересня Пучдемона затримала на Сардинії італійська влада. Затримання відбулося на підставі міжнародного ордера, виписаного Іспанією у жовтні 2019 року. Але того самого дня Пучдемона відпустили.