Пугачов: Ближчої людини до Путіна, ніж Сєчин, немає

Пугачов (на фото) назвав Сєчина "щоденним героєм порядку денного" Путіна
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Глава "Роснефти" Ігор Сєчин дуже близький до президента Росії Володимира Путіна. Про це російський бізнесмен, колишній член Ради Федерації РФ Сергій Пугачов заявив у інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону.

Сєчина Пугачов згадав, розповідаючи, що рішення про мобілізацію в Росії ухвалював не Путін, а його близьке оточення.

"Друга категорія [тих, хто ухвалює рішення] – це, власне... якось призабули всі Ігоря Сєчина... А я вам скажу, що ближчої до Путіна людини, ніж Сєчин, узагалі немає і не було", – сказав Пугачов.

Гордон уточнив, чи ближчий до Путіна Сєчин, ніж російський бізнесмен, основний акціонер банку "Россия" Юрій Ковальчук.

"Так, я думаю, що Сєчин ближчий. Сєчин – це щоденний герой його порядку денного. І, загалом, людина, яка готова 24 години на добу шепотіти йому у вуха. Ковальчук, звісно, ні. Ковальчука я б зарахував на другий план у тому сенсі, що кооператив "Озеро" і банк "Россия" вже давно в минулому. Так, звісно, Ковальчук відповідав за економічний блок, у якомусь сенсі геополітичний… Це історія зі спілкуванням… Китай, Схід тощо… Це його шматок. Але треба розуміти, що і Сєчин від самого початку цим займався. Я пам'ятаю, як він притягнув [президента Венесуели у 1999–2013 роки Уго] Чавеса. Венесуела і ця вся історія – це Сєчин. І взагалі не треба применшувати. Те, що він сховався сьогодні, нібито він директор нафтової компанії, – це зовсім не змінює картини", – пояснив Пугачов.

Мільярдер, колишній друг Путіна Пугачов: Ми якось із Путіним на кухні випивали. Розходимося, а Людмила ридає: "Не можна йому пити! Він садист! Вип'є – починає на мені прийоми дзюдо показувати. Я потім тиждень у синцях". Читайте повну версію інтерв'ю

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Контекст:

Пугачов і Путін познайомилися на початку 1990-х років, а близько спілкуватися почали 1996-го. За словами бізнесмена, з Путіним із кінця 1990-х і приблизно до 2010 року вони проводили багато часу разом і спілкувалися практично щодня. У ЗМІ Пугачова називали "банкіром Кремля" і "банкіром Путіна".

Путін і Сєчин на початку 1990-х працювали в мерії Санкт-Петербурга. 1996 року вони разом переїхали до Москви. Путін став заступником глави управління справами президента, а Сєчин, як зазначив телеканал "Дождь", "носив за своїм патроном портфелі". Потім Сєчин очолював апарат Путіна, який обіймав тоді посаду першого заступника керівника адміністрації президента РФ. Коли Путін став президентом, він працював на високих посадах в АП, за Путіна-прем'єра в уряді. З 2012 року очолює "Роснефть". За інформацією головного розслідувача міжнародної групи Bellingcat Христо Грозєва, Сєчин – єдина людина, якій Путін повністю довіряє.