Путін доручив опрацювати список політв'язнів, який передала йому Собчак із проханням про помилування

Путін доручив адміністрації опрацювати список Собчак
Фото: ЕРА

Екс-кандидат у президенти РФ Ксенія Собчак передала чинному президенту Володимирові Путіну список із 16 політв'язнів. Крім росіян, у ньому є українці: активіст Олександр Кольченко і режисер Олег Сенцов.

Президент Росії Володимир Путін доручив своїй адміністрації опрацювати список із 16 осіб, який йому передала екс-кандидат у президенти Ксенія Собчак із проханням про помилування. Про це заявив журналістам 21 березня спікер Кремля Дмитро Пєсков, повідомляє "РИА Новости".

Собчак передала список Путіну 19 березня. Крім росіян, у ньому є українці: активіст Олександр Кольченко і режисер Олег Сенцов.

У травні 2014 року в Сімферополі заарештували чотирьох місцевих проукраїнських активістів: Геннадія Афанасьєва, Олексія Чирнія, Олександра Кольченка та Олега Сенцова. У серпні 2015 року російський суд визнав їх винними в підготовці терактів у Криму та підпалі офісів двох партій у Сімферополі.

Афанасьєв і Чирній погодилися співпрацювати зі слідством і дістали по сім років в'язниці. Сенцова засудили до 20 років позбавлення волі, Кольченка – до 10 років.

14 червня 2016 року Афанасьєва і ще одного українця, Юрія Солошенка, обміняли на двох громадян України, підозрюваних у сепаратизмі й державній зраді.