Путін дозволив Росгвардії блокувати Керченську протоку

Росія почала нарощувати військові сили в Азовському і Чорному морях після анексії Криму
Фото: ЕРА

Президент Росії Володимир Путін своїм указом надав російським військовим право блокувати акваторії об'єктів, що перебувають під охороною Росгвардії. Документ опублікували 1 липня на порталі правової інформації РФ.

Зміни внесено до ст. 13 закону "Про війська національної гвардії Російської Федерації".

"РИА Новости" з посиланням на пояснювальну записку до документа пише, що росгвардійці зможуть блокувати акваторії важливих державних об'єктів. Військові гарантують безпеку акваторії Керченської протоки, Кримського моста, електромережевого енергомоста у Крим і магістрального газогону "Краснодарський край – Крим", ідеться в повідомленні.

Відсутність у Росгвардії повноважень блокувати акваторії охоронюваних об'єктів у разі "спроб незаконного проникнення на них" створює загрозу терактів, диверсій та інших актів незаконного втручання, цитує агентство пояснення до документа.

Із 2018-го до 2019 року Росгвардія припинила 142 спроби "незаконного проникнення на територію (акваторії) об'єктів, що охороняються", додало "РИА Новости".

Контекст:

Навесні 2014 року Росія окупувала Крим після незаконного референдуму. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Після цього Росія почала нарощувати військові сили в Азовському і Чорному морях.

2021 року Великобританія говорила про плани скерувати у травні два військові кораблі королівського флоту в Чорне море, щоб продемонструвати солідарність із Києвом і союзниками по НАТО в регіоні.

15 квітня стало відомо, що Росія закриває на пів року частину акваторії Чорного моря для іноземних військових кораблів під приводом військових навчань. Українські дипломати підкреслили, що згідно з Конвенцією ООН з морського права, "РФ не має перешкоджати або заважати транзитному проходженню через міжнародну протоку до українських портів в Азовському морі".

16 квітня із заявою про незаконність обмеження Росією судноплавства в Керченській протоці виступила тимчасова повірена у справах США в ОБСЄ Кортні Остріан. За її словами, окупація і мілітаризація Росією Кримського півострова має наслідки далеко за межами України і загрожує трансатлантичній безпеці.