Путін попередив США, що спроба стримування за допомогою регіональних конфліктів може призвести до глобальних катастроф

Путін: Якщо ми будемо намагатися будь-якими засобами, тим паче такими небезпечними, як регіональні конфлікти, когось стримувати, це може призвести до глобальних катастроф і до глобальних конфліктів
Фото: ЕРА

У США існує помилкова думка, що гірші відносини між Росією та Україною, то краще для Штатів, заявив президент РФ Володимир Путін.

Спроба стримування інших країн за допомогою регіональних конфліктів може призвести до глобальних катастроф, сказав президент РФ Володимир Путін 30 березня журналістам під час IV Міжнародного арктичного форуму "Арктика – територія діалогу", повідомляє прес-служба глави держави.

Так він прокоментував слова журналіста американського телеканала CNBC Джеффа Катмора, що зараз відносини між Росією і багатьма західними країнами перебувають "на низькій точці", подекуди "через Україну та Крим".

"Ось у тих самих Штатах, ну і десь в інших місцях, є думка (ми знаємо про це, напевно): що гірші відносини між Росією та Україною, то краще для них. Тому що це послаблює Росію, це не дає ходу якимось інтеграційним процесам, які б посилили Росію, зокрема у сфері економіки. Нехай узагалі Росія длубається у своїх прикордонних справах зі своїми сусідами і не лізе в міжнародні питання, такі як Сирія, Близький Схід та інші. І це, мовляв, нам вигідно", – заявив Путін.

Президент РФ назвав таку думку помилковою. "Це невигідно нікому, бо якщо ми будемо намагатися будь-якими засобами, тим паче такими небезпечними, як регіональні конфлікти, когось стримувати, це може призвести до глобальних катастроф і до глобальних конфліктів. Навпаки, потрібно прагнути до розв’язання будь-яких конфліктів. Дуже сподіваюся на те, що і наші американські партнери, колеги стануть саме на цей шлях співпраці. Повторюю ще раз, що швидше ми всі ці проблеми вирішимо, то краще", – заявив він.

Росія окупувала Крим і Севастополь після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ. Після окупації Криму почався військовий конфлікт на Донбасі. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.

Після анексії Криму і початку конфлікту на Донбасі відносини Росії із США та країнами Європи погіршилися. Проти Росії запровадили санкції за порушення територіальної цілісності України.