Путін про переговори із Заходом щодо ядерного стримування: Хрін їм

Президент РФ виступив на економічному форумі в Санкт-Петербурзі
Фото: ЕРА
Президент Росії Володимир Путін висловився про ядерні плани країни-агресора. Його виступ 16 червня на Петербурзькому економічному форумі транслював сайт заходу.

За словами Путіна, ядерний потенціал РФ зараз перевершує західний і вона не прагне домовленостей щодо стримування.

"У нас такої [ядерної] зброї більше, ніж у країн НАТО. Вони це знають і схиляють нас до того, щоб ми розпочали переговори щодо скорочення. Хрін їм, розумієте, як у нас у народі кажуть", сказав він.

Путін заявив, що Росія вдасться до застосування ядерної зброї в разі загрози "незалежності й суверенітету самої держави", але зараз "такої потреби немає".

Він також додав, що "сам факт розмірковування на цю тему вже зменшує можливість зниження порога застосування зброї".

Контекст:

Договір про заходи щодо подальшого скорочення й обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО I) між Росією та США було підписано 1991 року. Останній – СНО III – 2010-го. Він передбачає взаємне скорочення арсеналів розгорнутих стратегічних ядерних озброєнь: ядерних боєзарядів – до 1550 одиниць, міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет підводних човнів і важких бомбардувальників – до 700 одиниць.

У січні 2021 року РФ пролонгувала дію договору на п'ять років – до 2026 року.

21 лютого 2023 року РФ в односторонньому порядку вийшла з Договору про стратегічне наступальне озброєння. Путін заявив, що РФ не повернеться до договору, поки не зрозуміє, "на що претендують такі країни Північноатлантичного альянсу, як Франція й Великобританія, і як ми враховуватимемо їхні стратегічні арсенали, тобто сукупний ударний потенціал Альянсу". Путін також звинуватив США в нібито розробленні нових типів ядерних боєприпасів. "Якщо США проведуть випробування, то й ми проведемо. Ні в кого не має бути ілюзій, що глобальний стратегічний паритет може бути зруйновано", – заявив Путін.