Путін вніс у Думу проєкт про ратифікацію договору "про всеосяжне партнерство" між РФ і КНДР

Згідно з договором, сторони мають надати одна одній "військову й іншу" допомогу, якщо одна з них зазнає "збройного нападу"
Фото: EPA

Нелегітимний президент країни-агресора РФ Володимир Путін вніс на розгляд до російської Держдуми проєкт про ратифікацію договору про "всеосяжне стратегічне партнерство" між РФ і Північною Кореєю. Про це 14 жовтня повідомило російське пропагандистське інформагентство ТАСС.

Росія та КНДР підписали цей договір 19 червня 2024 року. У документі, який опублікувало корейське центральне інформаційне агентство, зокрема у ст. 4, зазначено, що сторони домовилися надавати одна одній "військову й іншу" допомогу, якщо одна з них зазнає "збройного нападу".

Окрім того, у договорі йдеться про "правову" співпрацю й повернення активів, вилучених "у злочинний спосіб".

Окрім того, згідно з документом, сторони мають "вживати заходів щодо обмеження розповсюдження інформації, яку може використати третя сторона для введення й ескалації таких заходів".

Контекст:

4 жовтня українські ЗМІ писали, що біля тимчасово окупованого Донецька внаслідок українського ракетного удару 3 жовтня загинуло понад 20 військовослужбовців, зокрема шестеро офіцерів із КНДР, які прибули для консультацій російських військових.

Генштаб ЗСУ повідомляв про ураження арсеналів у РФ, на яких зберігали, зокрема, і північнокорейські ракети (у Брянській і Тверській областях).

Співрозмовники The Guardian вважають, що участь у війні дає Північній Кореї шанс випробувати зброю, здобути бойовий досвід для своїх військ і зміцнити свої позиції як міжнародного союзника. Саме набуття досвіду й випробування зброї могли стати мотивацією для рішення лідера КНДР Кім Чен Ина скерувати війська на війну в Україні, сказав AFP професор Інституту далекосхідних досліджень у Сеулі Лім Иль Чхоль.

8 жовтня міністр оборони Південної Кореї Кім Йон Хьон заявив, що Північна Корея, імовірно, скерує якусь частину своїх регулярних збройних сил в Україну для підтримки РФ.

11 жовтня The Washington Post написала, що кілька тисяч солдатів із КНДР проходять підготовку в Росії, а до кінця року їх можуть перекинути на фронт в Україні. Північнокорейські офіцери начебто вже перебувають на окупованій РФ території України для спостереження за російськими військами й вивчення поля бою.

13 жовтня президент України Володимир Зеленський звернув увагу на нарощування "союзництва між Росією й такими режимами, як у Північній Кореї". "Це вже не просто про передання зброї. Це фактично про передання людей із Північної Кореї до військових сил окупанта", – сказав президент України. Зеленський заявив, що дані Служби зовнішньої розвідки України й Головного управління розвідки Міноборони свідчать про залучення у війну Північної Кореї на боці країни-агресора Росії.