Путін заявив, що більшість громадян РФ заробляють 200 тис. руб. на місяць. ЗМІ підрахували, що середня зарплата вчетверо менша

Путін назвав у рази завищену цифру середньої зарплати росіян
Фото: EPA

Нелегітимний президент країни-агресора Росії Володимир Путін, якого розшукує Міжнародний кримінальний суд, під час першої за 10 років поїздки до Якутська заявив 18 червня, що 2,4 млн руб. на рік – це дохід основної частини громадян РФ. Його цитує російське пропагандистське агентство ТАСС.

За словами президента, саме тому поріг у розмірі 2,4 млн руб. річного доходу уряд обрав для підвищення податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), яке відбудеться із 2025 року. За словами Путіна, воно торкнеться не більше ніж 3,2% платників податків.

Видання The Moscow Times зазначає, що насправді, за даними Росстату, середній дохід росіян майже вчетверо менший за суму, яку назвав Путін. У першому кварталі це була 51 839 руб. на місяць. У номінальному вираженні середній дохід зростав на 14,2% рік до року, а в реальному, з урахуванням інфляції та обов'язкових платежів, – на 5,8%.

Середню зарплату в Росії, за даними станом на березень 2024 року, Росстат оцінює у 87 840 руб. на місяць.

Російські пенсіонери живуть у середньому на 20 941 руб. на місяць і залишаються єдиною категорією громадян, яка й далі біднішає, зазначає The Moscow Times. Хоча середній розмір пенсії зріс на 7,8% рік до року, цього виявилося замало, щоб компенсувати інфляцію, і в реальному вираженні пенсії скоротилися на 0,1%.