Путіна й Лукашенка не запросили на коронацію британського короля Чарльза ІІІ – ЗМІ

Церемонію коронації Чарльза ІІІ заплановано на 6 травня
Фото: EPA
Президента РФ Володимира Путіна й Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі, не запросили на церемонію коронації британського короля Чарльза III. Про це з посиланням на джерело 2 травня повідомило агентство Reuters.

Також не запросили лідерів Ірану, М'янми, Сирії, Афганістану й Венесуели.

Запрошення на церемонію надіслали главам держав, з якими Великобританія має повні дипломатичні відносини, а також представникам країн Співдружності й заморських територій.

Також запрошено високопоставлених дипломатів, але не лідерів Північної Кореї й Нікарагуа.

Контекст:

Церемонію коронації Чарльза III і його дружини, королеви-консорта Камілли заплановано на 6 травня, святкування триватиме до 8 травня включно. Безпосередньо коронація відбудеться у Вестмінстерському абатстві. Службу проведе архієпископ Кентерберійський. Коронаційний концерт у прямому ефірі транслюватимуть телеканали BBC і BBC Studios. Увесь перелік святкових заходів опубліковано тут.

Принц Чарльз успадкував трон після смерті королеви Великобританії Єлизавети II, яка померла 8 вересня 2022 року у віці 96 років.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив 2 травня, що Україну на коронації представлятиме "високоповажна делегація". "Усе буде красиво, представницько і на рівні. Збережу інтригу для світських хронік", сказав він.