Путіна "відправлять додому". Влада Молдови заявила про непублічний чорний список росіян, яким заборонено в'їзд

За словами Речана, російські діячі, які увійшли до чорного списку, знають про це
Фото: EPA
У влади Молдови є чорний список росіян, яким заборонено в'їзд до країни, його поки що не опублікували. Про це прем'єр-міністр Молдови Дорін Речан заявив в ефірі місцевого телебачення 27 квітня, повідомляє NewsMaker.

За словами Речана, до чорного списку увійшли посадовці й популярні артисти, які пропагують і підтримують війну Росії проти України. Як приклади він назвав президента країни-агресора РФ Володимира Путіна й зірку російської естради Філіпа Кіркорова.

"У нас довгий список, і всіх людей із нього ми відправлятимемо додому. Російська Федерація не може вказувати нам, що ми маємо або можемо робити. Республіка Молдова є вільною й суверенною країною. Кожен має знати своє місце", – сказав Речан.

Він зазначив, що чорного списку поки що не оприлюднили, але політичні діячі й артисти, які до нього увійшли, знають про це. Речан також припустив, що молдовська влада опублікує список у відкритому доступі.

Контекст:

Як нагадує NewsMaker, 17 квітня глава Татарстану Рустам Мініханов, який перебуває під санкціями ЄС та США, заявив, що його не впустили до Молдови й нібито визнали "небажаною особою". Його звернення поширили росЗМІ й Telegram-канали, зокрема Mash. Він хотів підтримати кандидата в керівники Гагаузії Віктора Петрова й виступити на конгресі "Дружба народів – 2023" в Гагаузії.

Прикордонна поліція Молдови наголосила, що "влада просить російських посадовців утриматися від втручання у внутрішні справи країни", і спростувала заяву Мініханова, що його оголосили "персоною нон ґрата" в Молдові.

Після цього інциденту у МЗС Молдови викликали посла РФ у Кишиневі Олега Васнєцова. Згодом Молдова вирішила вислати із країни одного співробітника посольства Росії в Кишиневі, ще двох позбавили спеціального допуску в аеропорт.