ПВК "Вагнер" здійснила позасудові страти щонайменше 40 осіб, які воювали в її лавах – правозахисниця

Російські Telegram-канали показали страту одного з вагнерівців, зняту на відео
Скріншот: GREY ZONE / Telegram
Учасники приватної військової компанії "Вагнер" Євгена Пригожина здійснили позасудові страти не менше ніж 40 осіб, які воювали в її лавах. Про це засновниця правозахисного проєкту "Русь сидящая" Ольга Романова розповіла виданню "Можем объяснить" в інтерв'ю, яке вийшло 16 листопада.

За словами Романової, найманцям кажуть, що у ПВК здійснюють страти за дезертирство, спробу здавання в полон, мародерство, уживання алкоголю чи наркотиків і "статеві зв'язки".

Як сказала правозахисниця, їх "чесно попереджають".

"Те, що ми можемо більш-менш якось підтвердити, – майже 40 осіб. Звичайно, я думаю, що насправді їх набагато більше, але приблизно 40 людей зазнали позасудових страт із боку вагнерівців. У них це називають "обнулити".

За її словами, Пригожин обіцяв страти із червня.

"Він цим займається й ось зрештою вже й викладено відео страти. І як ми розуміємо чудово, нічого йому за це не буде. Будь-який ФСВП на будь-які запити про те, де ув'язнені, відповідає, що це державна таємниця", додала вона.

Загалом, за інформацією Романової, ПВК "Вагнер" завербувала приблизно 30–35 тис. ув'язнених.

Контекст:

Романова розповідала 14 вересня, що Пригожин для війни проти України завербував щонайменше 7 тис., але, найімовірніше, уже 10 тис. російських в'язнів. ЗМІ повідомляли, що участь у вербуванні ув'язнених брав особисто Пригожин, пізніше з'явилося відео з колонії, де перед ув'язненими виступив Пригожин. Він називав себе "представником" ПВК "Вагнер" і попередив, що шукає найманців для участі у "важкій війні". В'язням він пообіцяв, що до колонії вони "не повернуться в жодному разі".

13 листопада російські Telegram-канали опублікували відео вбивства Євгена Нужина вагнерівця, якого, як він сам розповідав, завербували в одній із російських колоній. У вересні він потрапив у полон ЗСУ і дав інтерв'ю українським журналістам.

Нужин повернувся в Росію в межах обміну, на який погодився добровільно, повідомили в Офісі президента України.