Радбез Росії обговорює визнання "ЛДНР". ЗМІ звернули увагу, що годинник Шойгу показує інший час

Годинник Шойгу показував інший час

Фото: ЕРА (архів)

На скликаному 21 лютого президентом Росії Володимиром Путіним позачерговому засіданні Ради безпеки РФ годинник міністра оборони Сергія Шойгу, який нібито виступав у прямій трансляції, показував час, який не збігався з реальним на п'ять годин. Про це повідомив телеканал "Дождь".

"На годиннику Шойгу 12.47. Трансляцію засідання Ради безпеки, можливо, передають за п'ять годин", – прокоментували російські журналісти.

"Медуза" звернула увагу ще на два моменти трансляції.

Перший – що не показали виступу генерального прокурора Ігоря Краснова.

Другий – що у виступі голови Ради Федерації Валентини Матвієнко є місце, схоже на монтажну склейку.

Журналіст Юрій Ларін написав у Facebook ще про один момент трансляції.

"Чи може бути таке, що трансляція нібито у прямому ефірі, але YouTube у фоновому вікні показує, скільки вона триватиме?" – запитує він.

Засідання Радбезу РФ триває у ці хвилини, на його порядку денному – питання про визнання незалежності так званих народних республік Донбасу, про що Росію напередодні попросили ватажки терористичних угруповань "ЛДНР". Путін нібито хоче вислухати думку про це членів Радбезу.

Контекст:

У 2014 році, одразу після окупації Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України (ЗСУ) з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого.

Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри оприлюднені Україною факти і докази.

17 лютого 2022 року на Донбасі різко загострилася ситуація. За інформацією штабу операції Об'єднаних сил, обстріляли 30 населених пунктів на підконтрольній Україні території, водночас під удар потрапили дитячий садочок і кілька шкіл, де в цей час перебували діти. Постраждали двоє військових і п'ятеро цивільних.

18 лютого обстріли на Донбасі продовжилися, протягом доби бойовики 66 разів порушили режим тиші. 19 лютого на Донбасі бойовики здійснили 136 обстрілів20-го – 80.

На цьому тлі бойовики "ЛНР" і "ДНР" оголосили про евакуацію населення ОРЛО та ОРДО в Росію. Ватажок угруповання "ЛНР" Леонід Пасічник, заяву якого опублікували ЗМІ бойовиків, зокрема, стверджує, що ЗСУ сформували "велике ударне угруповання" і нібито планують "глибокий прорив" в ОРЛО.

Також бойовики оголосили на окупованій території Донбасу мобілізацію.

Інформацію, яку поширюють російські ЗМІ про нібито обстріли з боку ЗСУ, зокрема по російській території, в штабі операції Об'єднаних сил називають фейком і пропагандою для нагнітання ситуації.