Референдум у Молдові. За вступ до ЄС – менше 50%, ЦВК опрацювала майже 90% протоколів

ЦВК опрацювала 89% протоколів
Фото: ЕРА

Станом на 00.55 21 жовтня центральна виборча комісія Молдови опрацювала 89% протоколів (1,2 млн голосів) на референдумі щодо євроінтеграції країни, свідчать результати на сайті ЦВК. 

Громадян Молдови запитували, чи підтримують вони зміни в конституцію, які дають змогу країні вступити в ЄС. 45,84% відповіли "так", 54,16% – не підтримали цієї пропозиції.

Інфографіка: pv.cec.md

Депутат Верховної Ради Олексій Гончаренко вважає, що Молдова обере європейський курс. Він звернув увагу, що досі не пораховано голоси діаспори, яка переважною більшістю – за вступ у ЄС, і лише почали обробляти результати голосування в столиці Кишиневі. 

"Там [закордоном] майже нема раші, а всього проголосувало більше 200 тис. Різниця між ні й так зараз біля 100 тис. Тобто вона буде легко перекрита за кордоном. Плюс, тільки зараз пішли дільниці Кишинева, де з не дуже великою перевагою, але перемагають єврооптимісти. Тож катастрофи не має бути. Але бачимо, наскільки потужним залишається вплив російської пропаганди", – зазначив він. 

Контекст:

20 жовтня в Молдові, окрім референдуму, відбулися президентські вибори. Попередні результати підрахунку голосів свідчать, що чинна президентка країни Мая Санду лідирує, але голосів недостатньо для перемоги в першому турі (36,46%). 

Друге місце з 29,02% посідає колишній генпрокурор, опозиціонер Александр Стояногло, якого підтримала Партія соціалістів на чолі з експрезидентом Ігорем Додоном. Третій – колишній мер міста Бєльці Ренато Усатий (14,27%). 

Явка, за даними ЦВК, становить 51,55%. На виборчі дільниці прийшло майже 1,56 млн громадян.